Σύνδρομο De Quervain & Φυσικοθεραπεία

Το Σύνδρομο ντε Κερβέν (αγγλ. De Quervain) γνωστό και ως Στενωτική Τενοντοελυτρίτιδα ντε Κερβέν είναι μια φλεγμονή του ελύτρου (της θήκης) που περιλαμβάνει τους δυο τένοντες που ελέγχουν την κίνηση του αντίχειρα.

  • Ποια αίτια προκαλούν το Σύνδρομο De Quervain και σε ποια άτομα εμφανίζεται;

Η υπερβολική χρήση του χεριού σε καθημερινές δραστηριότητες, οι συχνοί μικροτραυματισμοί, καθώς και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αποτελούν τα συνηθέστερα αίτια που προκαλούν το συγκεκριμένο σύνδρομο. Το σύνδρομο παρουσιάζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες προσβάλλονται από το σύνδρομο αρκετά συχνότερα συγκριτικά με τους άνδρες.

 

  • Ποια συμπτώματα χαρακτηρίζουν το Σύνδρομο De Quervain;

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην περιοχή του αντίχειρα προς το ύψος του καρπού. Ο πόνος αυτός είναι πιθανόν να εμφανίζεται προοδευτικά ή και ξαφνικά. Πιο συγκεκριμένα, είναι πιθανό να ξεκινήσει σταδιακά με αντανάκλαση στον αντίχειρα και το αντιβράχιο. Πολλές φορές μάλιστα, ο πόνος είναι τόσο ισχυρός που προκαλεί έγερση από τον ύπνο. Με τη χρήση του αντίχειρα, και κυρίως με κινήσεις που περιλαμβάνουν την πλάγια σύλληψη και στροφή του αντίχειρα, ο πόνος γίνεται ισχυρότερος. Επιπλέον, είναι πιθανό να εμφανιστεί οίδημα στην κερκιδική πλευρά του καρπού, καθώς και “αναπήδηση” του αντίχειρα όταν αυτός κινείται.

Ο ασθενής παρουσιάζει  :

  • Πόνο που εμφανίζεται στην βάση του αντίχειρα, ο οποίος χειροτερεύει με κάθε κίνηση του καρπού και του δακτύλου.
  • Έντονο οίδημα που μπορεί να εντοπίζεται σε οξείες καταστάσεις στη βάση του αντίχειρα.
  • Δυσκολία κίνησης της κάμψης και της έκτασης του αντίχειρα, καθώς αυτή παρεμποδίζεται μηχανικά

 

  • Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του Συνδρόμου De Quervain;

Κατά την εξέταση ψηλαφίζετε η περιοχή του άνω άκρου που παρουσιάζει τα συμπτώματα και αντιλαμβανόμαστε την ευαισθησία της περιοχής. Συγκεκριμένα εξετάζετε εάν ο ασθενής νιώθει πόνο κατά την έκταση ή την απαγωγή του αντίχειρα και του καρπού.

Για τη διάγνωση του De Quervain πραγματοποιούμε τα εξής τεστ :

  • Δοκιμή Finkelstein
  • Το τεστ του Eichhoff
  • Υπερκάμψη καρπού Απαγωγή του αντίχειρα / ΤΙ δοκιμή

 

  • Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση του Σύνδρομο De Quervain

Ο κύριος στόχος της θεραπείας του De Quervain είναι η ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από τον ερεθισμό και το τοπικό οίδημα.

Στα πρώτα στάδια του συνδρόμου εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία με εφαρμογή νάρθηκα ακινητοποίησης του καρπού και του αντίχειρα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Τα φυσικά θεραπευτικά μέσα για τον έλεγχο του πόνου και του οιδήματος όπως οι υπέρηχοι κρυοθεραπεία, TENS, υπέρηχοι, κ.τ.λ. είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Οι διατάσεις των μυών και των τενόντων στα όρια του πόνου ξεκινάνε από τις πρώτες μέρες. Μόλις ελαττωθεί ο πόνος αρχίζουν οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών. Η ενδυνάμωση ξεκινά με ισομετρικές ασκήσεις προοδεύει στο πλήρες εύρος τροχιάς στη βαρύτητα και στη συνέχεια με ελαφρά αντίσταση στο εύρος τροχιάς χωρίς πόνο. Η πρόοδος στη φόρτιση και στην πλειομετρική εξάσκηση γίνεται εφόσον δεν υπάρχει επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Τελευταίο στάδιο της φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης είναι οι ασκήσεις νευρομυικής συνέργειας, οι οποίες έχουν σαν σκοπό την ενδυνάμωση των μυών και των τενόντων του καρπού και του αντίχειρα και την επανένταξη του ασθενή στις φυσιολογικές καθημερινές του δραστηριότητες.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ή όταν οι συντηρητικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές, οι ενέσεις κορτικοστεροειδών ή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να θεωρηθούν ως επιλογές θεραπείας.

 

Μοιραστείτε το: