Ο ρόλος της Εργοθεραπείας σε ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

 

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ):

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ), επίσης γνωστό ως εγκεφαλοαγγειακό ατύχημα (CVA), προκύπτει λόγω κάποιας διαταραχής στην παροχή αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου. Η διαταραχή αυτή μπορεί να προκληθεί είτε από απόφραξη (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) είτε από ρήξη (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο) των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ΑΕΕ αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στον κόσμο με το ποσοστό θνησιμότητας να ανέρχεται περίπου στο 6% (World Health Organization, 2018). Τα ΑΕΕ αποτελούν επείγον ιατρικό περιστατικό και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, διότι μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη ή ακόμη και να είναι απειλητικά για τη ζωή.

 

Τύποι Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου (ΑΕΕ):

Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος ή μια συσσώρευση πλάκας στενεύει ή αποφράσσει ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο, μειώνοντας τη ροή του αίματος σε αυτή την περιοχή.

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Αυτός ο τύπος ΑΕΕ προκύπτει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο σπάσει και προκαλέσει αιμορραγία στον εγκεφαλικό ιστό, δημιουργώντας πίεση και βλάπτοντας τα γύρω εγκεφαλικά κύτταρα.

 

Συμπτωματολογία:

  • Κινητική αδυναμία στη μια πλευρά του σώματος (χέρι, πόδι, πρόσωπο)
  • Μειωμένη ή καθόλου αίσθηση στη μια πλευρά του σώματος
  • Δυσκολία στην ομιλία και στην κατανόηση του λόγου
  • Προβλήματα όρασης
  • Ίλιγγος (ζάλη)
  • Δυσκολία στη βάδιση
  • Διαταραχές ισορροπίας
  • Πονοκέφαλος

 

Παράγοντες Κινδύνου:

  • Υπέρταση
  • Υπεργλυκαιμία
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Κάπνισμα
  • Κακές διατροφικές συνήθειες
  • Ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ
  • Η αντιθρομβωτική θεραπεία

 

Πρόληψη:

Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, η τακτική άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και η διαχείριση χρόνιων παθήσεων, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΑΕΕ. Ορισμένα φάρμακα και ιατρικές διαδικασίες μπορεί επίσης να συνταγογραφούνται για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ΑΕΕ.

 

Ο ρόλος της Εργοθεραπείας σε ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ):

Οι εργοθεραπευτές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ολοκληρωμένη φροντίδα και αποκατάσταση των ασθενών που πάσχουν από ΑΕΕ. Ο ρόλος τους επικεντρώνεται στο να βοηθήσουν τα άτομα να ανακτήσουν τη λειτουργική τους ανεξαρτησία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Οι βασικοί τομείς με τους οποίους ασχολούνται οι εργοθεραπευτές στην αποκατάσταση των ασθενών με ΑΕΕ είναι:

Αξιολόγηση: Οι εργοθεραπευτές αξιολογούν τις σωματικές, γνωστικές, συναισθηματικές και λειτουργικές ικανότητες των πελατών που πάσχουν από ΑΕΕ. Αξιολογούν τον αντίκτυπο του ΑΕΕ κυρίως στις δραστηριότητες καθημερινής ζωής και προσδιορίζουν συγκεκριμένους περιορισμούς και στόχους.

Καθορισμός στόχων: Σε συνεργασία με τον ασθενή και την οικογένειά του, οι εργοθεραπευτές θέτουν ρεαλιστικούς και εξατομικευμένους στόχους αποκατάστασης. Οι στόχοι αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν τη βελτίωση της επιδεξιότητας και της κινητικότητας των άνω άκρων, την ανάκτηση της ικανότητας να ντύνεται κανείς ανεξάρτητα ή την ενίσχυση των γνωστικών δεξιοτήτων για καλύτερη επίλυση προβλημάτων και λήψη αποφάσεων.

Σχεδιασμός παρέμβασης: Με βάση την αξιολόγηση και τους στόχους που έχουν τεθεί, οι εργοθεραπευτές αναπτύσσουν εξατομικευμένα σχέδια παρέμβασης. Τα σχέδια αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μια ποικιλία στρατηγικών, ασκήσεων και προσαρμοστικών τεχνικών με βάση πάντα τις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενή.

Εκπαίδευση σε Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής: Οι εργοθεραπευτές εργάζονται για την επανεκπαίδευση των πελατών με ΑΕΕ σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, όπως η περιποίηση, το μπάνιο, το ντύσιμο, η χρήση της τουαλέτα και η σίτιση. Παρέχουν τεχνικές και βοηθήματα για να κάνουν τους ασθενείς πιο ανεξάρτητους σε αυτές τις δραστηριότητες.

Αποκατάσταση των άνω άκρων: Οι θεραπευτές επικεντρώνονται στην ανάκτηση της λειτουργικότητας και κινητικότητας των άνω άκρων (χεριών) μέσω ασκήσεων και δραστηριοτήτων που βελτιώνουν τη δύναμη, τον συντονισμό και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες.

 

Μοιραστείτε το:
Μοιραστείτε το: