Πώς να κόψει το παιδί μου την πιπίλα;

Πώς να κόψει το παιδί μου την πιπίλα;

▪️Μπορεί η πιπίλα να σας έχει γλιτώσει από φωνές, κλάματα και όλα τα σχετικά, όμως το παιδί σας μεγαλώνει και πρέπει να την αποχωριστεί.
▪️Τα παιδιά αρνούνται να αποχωριστούν την πιπίλα τους γιατί τα κάνει να νιώθουν ηρεμία και ασφάλεια.
▪️Η απομάκρυνση όμως της πιπίλας είναι ένα σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη του παιδιού. Εάν η χρήση της συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα δόντια του παιδιού και κατ´ επέκταση δυσκολίες στο προφορικό λόγο!

Το καλοκαίρι και η περίοδος των διακοπών, είναι οι ιδανικότερες εποχές να βοηθήσετε το παιδί σας να κόψει την πιπίλα.

Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και εσείς ξέρετε καλύτερα από τον οποιονδήποτε τι θα μπορούσε να ταιριάζει στο παιδί σας.

Παρόλα αυτά, διαβάστε μερικές συμβουλές παρά κάτω και δείτε αν μπορούν να ενσωματωθούν στη δική σας περίπτωση.

Η νεράιδα της πιπίλας: Πιθανό το παιδί να αποχωριστεί πιο εύκολα τη πιπίλα του αν γνωρίζει πως θα την πάρει η Νεράιδα της Πιπίλας για να τη δώσει σε άλλα παιδάκια που τη χρειάζονται… Ιδίως αν ξέρει πως στη θέση της θα του αφήσει ένα δώρο έκπληξη!

Διαβάστε βιβλία: υπάρχουν βιβλία με ιστορίες που προετοιμάζουν τα παιδιά για το κόψιμο της πιπίλας. Διαβάστε τα στα παιδιά αφήνοντας τη δύναμη της ιστορίας και του παραμυθιού να κάνουν τη δουλειά.

Ένα μεταβατικό αντικείμενο: Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε την πιπίλα με κάτι που θα του χαρίζει ανακούφιση και θα το κάνει να νιώθει ασφαλές. Για παράδειγμα, μια κουβέρτα, ένα σεντονάκι αγκαλιάς ή καινούριο λούτρινο ζωάκι!

Μόνο για τον ύπνο: Ξεκινήστε δίνοντας την πιπίλα στο παιδί μόνο κατά την διάρκεια του μεσημεριανού και του βραδινού ύπνου.

Απόσπαση προσοχής: Όταν το παιδί αρχίσει να κλαίει, καλό θα ήταν να το ξεγελάσετε με άλλους τρόπους, όπως να παίξετε μαζί του, να του διαβάσετε ένα παραμύθι ή να του κάνετε χάδια, προκειμένου να αποφύγετε την πιπίλα.

Επιβράβευση επιθυμητής συμπεριφοράς: Όταν βλέπετε το παιδί να παρατάει μόνο του την πιπίλα κάπου στο σπίτι, αμέσως πρέπει να το επαινείται για τη πράξη του.

Κόψιμο πιπίλας σταδιακά σε 3 μέρες
1η Ημέρα: Κάντε μία συζήτηση με το παιδί σας. Πείτε του πόσο μεγάλωσε και ότι χωρίς την πιπίλα μπορεί να κάνει άλλα πιο διασκεδαστικά πράγματα.
2η Ημέρα: Η συζήτηση αυτή επαναλαμβάνεται για τρεις ημέρες. Πρέπει να είναι σύντομη και να μην υπάρχουν περιθώρια για διαπραγμάτευση. Μετράτε μαζί με το παιδί σας τον χρόνο αντίστροφα, «μεθαύριο», «αύριο». Εάν το παιδί αντιδρά και κλαίει εσείς συνεχίστε να του μιλάτε ήρεμα και μείνετε σταθεροί στην απόφαση σας.
3η Ημέρα: Μαζέψτε όλες τις πιπίλες μαζί με το παιδί σας. Ζητήστε του να σας δώσει και την τελευταία, αυτή που έχει στο στόμα του. Όταν το παιδί σας ξαναζητήσει πιπίλα, πείτε του σταθερά και ήρεμα ότι τη δώσατε στα μικρότερα παιδάκια. Αν το παιδί επιμένει πείτε του πως τώρα πιο τα παιδάκια είναι χαρούμενα εξαιτίας του!

Κυριακή Κωνσταντινου

Σχολική Εκπαιδευτική Ψυχολόγος

Μοιραστείτε το: