Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος ανήκει στους τέσσερις βασικούς συνδέσμους του γόνατος μαζί με τον οπίσθιο χιαστό και τους 2 πλάγιους συνδέσμους. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθεροποιητές της άρθρωσης του γόνατος. Ο πιο σημαντικός και περισσότερο συνηθισμένος τραυματισμός της άρθρωσης του γονάτου είναι η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου, η οποία αποτελεί το 90-95% όλων των συνδεσμικών κακώσεων του γόνατος. Η απώλειά του, συνοδεύεται με αστάθεια του γόνατος, ιδιαίτερα σε αθλητικές δραστηριότητες.
Ο χιαστός τραυματίζεται πολύ συχνά σε αθλητικές δραστηριότητες που είτε έχουν επαφές σώμα με σώμα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ), είτε είναι ατομικά αθλήματα με απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, πολύ υψηλά φορτία, άλματα, προσγειώσεις ή μεγάλες ταχύτητες. Συχνά έχουμε τραυματισμό του και σε ατυχήματα, συνήθως με μοτοσυκλέτες.

Συμπτώματα

Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν ότι ακούγεται κάτι σαν σκίσιμο εντός της άρθρωσης. Επίσης, η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνοδεύεται από οξύ πόνο, οίδημα, ευαισθησία στην ψηλάφηση, δυσκαμψία, αστάθεια στο γόνατο και δυσκολία στη βάδιση. Η ρήξη μπορεί να είναι μερική ή ολική.
Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει σταδιακή ανάκτηση του εύρους κίνησης, ενδυνάμωση του γόνατος και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας (αντίληψη αίσθησης της κίνησης του σώματος). Η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες γίνεται σε διάστημα 6 έως 9 μηνών.

Αντιμετώπιση

  • Η φυσικοθεραπεία για την ρήξη προσθίου χιαστού είναι σημαντικής αξίας για την τελική αποκατάσταση της βλάβης και κυρίως για την αποφυγή επανατραυματισμού.
  • Στην οξεία φάση αντιμετωπίζουμε τον τραυματισμό με αναλγητική φυσικοθεραπεία, κινητοποίηση του γόνατος, ανάρροπη θέση , πάγο , ελαστική επίδεση και ξεκούραση.
  • Στη συνέχεια ξεκινάει ειδικό πρόγραμμα κινησιοθεραπείας για ενδυνάμωση των μυών του κάτω άκρου και εκπαίδευση ισορροπίας.
  • Σε μετεγχειρητική κατάσταση η φυσικοθεραπεία στη ρήξη χιαστού ξεκινάει με οδηγίες του ιατρού. Στην περίπτωση αυτή η φόρτιση και η ενδυνάμωση πραγματοποιούνται σταδιακά με μείωση του οιδήματος , αύξηση του εύρους κίνησης και ενδυνάμωση των επικείμενων μυών.
  • Η αποκατάσταση εξαρτάται από την ηλικία του ασθενή , την φυσική του κατάσταση και τις απαιτήσεις που έχει ο κάθε ασθενής. Η αποκατάσταση του αθλητή γίνεται με ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης σχεδιασμένο με τις απαιτήσεις του αθλήματος.

Κλινικά tests

Lachman, Pivot-Shift, Anterior-Drawer

Μοιραστείτε το: