Διατροφή και θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto)​

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) είναι μια από τις πιο κοινές διαταραχές του θυρεοειδούς στις ανεπτυγμένες χώρες.

Έρευνες δείχνουν ότι τροποποιήσεις στην διατροφή και στον τρόπο ζωής, εκτός από την τυπική φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να βελτιώσουν δραστικά τα συμπτώματα. Επιπρόσθετα κάθε άτομο με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο ανταποκρίνεται διαφορετικά στη θεραπεία, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική μια εξατομικευμένη προσέγγιση.

Πώς η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν το Χασιμότο

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής έχουν σημαντικό ρόλους στη διαχείριση του Χασιμότο, καθώς πολλά άτομα διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους επιμένουν ακόμη και με την φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, σε πολλούς άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα δεν χορηγείται φαρμακευτική αγωγή εκτός εάν υπάρχει αλλαγή στα επίπεδα ορμονών.

Επιπλέον, οι αλλαγές στην διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που παρουσιάζεται, στην επιβράδυνση ή στην πρόληψη της βλάβης του θυρεοειδούς που προκαλείται από αυξημένα αντισώματα του θυρεοειδούς και στη διαχείριση του σωματικού βάρους, του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων χοληστερόλης.

Τροποποιήσεις στην διατροφή και στο τρόπο ζωής είναι επίσης το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου άλλων παθήσεων, καθώς τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτοάνοσες παθήσεις, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία και διαβήτη.

Διατροφικές συμβουλές βασισμένες σε έρευνες

Δίαιτες χωρίς γλουτένη και δημητριακά

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι όσοι πάσχουν από Χασιμότο είναι πιο πιθανό να έχουν κοιλιοκάκη από τον γενικό πληθυσμό. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν όλοι όσοι έχουν διαγνωστεί με Χασιμότο να υποβάλλονται σε έλεγχο για κοιλιοκάκη.

Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη και δημητριακά μπορεί να ωφελήσουν άτομα με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.

Σε μια μελέτη διάρκειας 6 μηνών σε 34 γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μείωσε τα επίπεδα αντισωμάτων του θυρεοειδούς ενώ βελτίωσε τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τα επίπεδα βιταμίνης D, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.

Πολλές άλλες μελέτες σημειώνουν ότι τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο – ή αυτοάνοσες ασθένειες γενικά – πιθανότατα μπορούν να ωφεληθούν από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ακόμα και αν δεν έχουν κοιλιοκάκη.

Η δίαιτα του Αυτοάνοσου Πρωτοκόλλου (AIP)

Η δίαιτα Αυτοάνοσου Πρωτοκόλλου (AIP) έχει σχεδιαστεί για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα. Αφαιρεί δυνητικά επιβλαβή τρόφιμα όπως δημητριακά, γαλακτοκομικά, νυχτολούλουδα, πρόσθετη ζάχαρη, καφέ, όσπρια, αυγά, αλκοόλ, ξηρούς καρπούς, σπόρους, επεξεργασμένα σάκχαρα, έλαια και πρόσθετα τροφίμων.

Σε μια μελέτη 10 εβδομάδων σε 16 γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η δίαιτα AIP οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στις βαθμολογίες ποιότητας ζωής και σημαντικά μειωμένα επίπεδα του φλεγμονώδους δείκτη C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP).

Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες με μεγαλύτερη διάρκεια.

Λάβετε υπόψη ότι η δίαιτα AIP είναι μια δίαιτα σταδιακής εξάλειψης και θα πρέπει να συνταγογραφείται και να παρακολουθείται από έμπειρο επαγγελματία υγείας.

Γαλακτοκομικά και λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πολύ συχνή μεταξύ των ατόμων με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο .

Σε μια μελέτη που έλαβαν μέρος 83 γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, το 75,9% διαγνώστηκε με δυσανεξία στη λακτόζη.

Εάν υποψιάζεστε δυσανεξία στη λακτόζη, η διακοπή των γαλακτοκομικών μπορεί να βοηθήσει τα πεπτικά προβλήματα, καθώς και τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την απορρόφηση φαρμάκων. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να μην λειτουργεί για όλους, καθώς μερικοί άτομα με Χασιμότο ανέχονται χωρίς κάποιο πρόβλημα τα γαλακτοκομικά.

Επικεντρωθείτε σε αντιφλεγμονώδεις τροφές

Η φλεγμονή μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Ως εκ τούτου, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα.

Μια μελέτη σε 218 γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο διαπίστωσε ότι οι δείκτες οξειδωτικού στρες – μια κατάσταση που προκαλεί χρόνια φλεγμονή – ήταν χαμηλότεροι σε όσες έτρωγαν φρούτα και λαχανικά πιο συχνά.

Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα μπαχαρικά και τα λιπαρά ψάρια είναι μερικά μόνο παραδείγματα τροφών με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πυκνές σε θρεπτικά συστατικά, ολοκληρωμένες τροφές

Ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλή σε πρόσθετη ζάχαρη και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και αυξάνοντας τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας σας, στη διαχείριση του βάρους σας και στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το Χασιμότο.

Προσπαθήστε να ετοιμάστε τα γεύματά σας στο σπίτι χρησιμοποιώντας θρεπτικά τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνες, υγιή λίπη και υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες.

Αυτές οι τροφές προσφέρουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Τροφές για κατανάλωση

Εστιάστε στα ακόλουθα τρόφιμα:

Φρούτα: μούρα, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, ανανάς, μπανάνες κ.λπ.

Μη αμυλούχα λαχανικά: κολοκυθάκια, αγκινάρες, ντομάτες, σπαράγγια, καρότα, πιπεριές, μπρόκολο, ρόκα, μανιτάρια κ.λπ.

Αμυλούχα λαχανικά: γλυκοπατάτες, πατάτες, μπιζέλια, βελανίδι και κολοκύθα κ.λπ.

Υγιή λιπαρά: αβοκάντο, λάδι αβοκάντο, λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη, γιαούρτι με πλήρη λιπαρά, γιαούρτι καρύδας κ.λπ.

Ζωική πρωτεΐνη: σολομός, αυγά, μπακαλιάρος, γαλοπούλα, γαρίδες, κοτόπουλο κ.λπ.

Σπόροι χωρίς γλουτένη: καστανό ρύζι, βρώμη σε ρολό, κινόα, ζυμαρικά καστανό ρύζι κ.λπ.

Σπόροι, ξηροί καρποί και βούτυρο ξηρών καρπών: κάσιους, αμύγδαλα, καρύδια μακαντέμια, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, φυσικό φυστικοβούτυρο, βούτυρο αμυγδάλου κ.λπ.

Φασόλια και φακές: ρεβίθια, μαύρα φασόλια, φακές κ.λπ.

Γαλακτοκομικά και μη γαλακτοκομικά υποκατάστατα (ενισχυμένα με ασβέστιο και/ή βιταμίνη D): γάλα καρύδας, γιαούρτι καρύδας, γάλα αμυγδάλου, γάλα κάσιους, πλήρες άγλυκο γιαούρτι, κατσικίσιο τυρί κ.λπ.

Μπαχαρικά, βότανα και καρυκεύματα: κουρκουμάς, βασιλικός, δεντρολίβανο, πάπρικα, σαφράν, μαύρο πιπέρι, σάλτσα, ταχίνι, μέλι, χυμός λεμονιού, μηλόξυδο κ.λπ.

Ποτά: νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχο νερό κ.λπ.

Είναι σημαντικό να πειραματιστείτε με τη διατροφή σας για να εντοπίσετε ποιες τροφές λειτουργούν καλύτερα για εσάς.

Τροφές προς αποφυγή

Ο περιορισμός των ακόλουθων τροφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του Χασιμότο και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Προστιθέμενα σάκχαρα και γλυκά: σόδα, ενεργειακά ποτά, κέικ, παγωτό, αρτοσκευάσματα, μπισκότα, καραμέλα, δημητριακά με ζάχαρη, λευκή ζάχαρη κ.λπ.

Φαστ φουντ και τηγανητά φαγητά: πατάτες τηγανιτές, χοτ ντογκ, τηγανητό κοτόπουλο κ.λπ.

Επεξεργασμένα δημητριακά: λευκά ζυμαρικά, λευκό ψωμί, τορτίγιες από λευκό αλεύρι, κουλούρια κ.λπ.

Τρόφιμα και κρέατα υψηλής επεξεργασίας: κατεψυγμένα δείπνα, μαργαρίνη, δείπνα για φούρνο μικροκυμάτων, μπέικον, λουκάνικο κ.λπ.

Δημητριακά και τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη: σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, κράκερ, ψωμί κ.λπ.

Ωστόσο, κάθε άτομο με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι διαφορετικό, επομένως είναι θεμελιώδες να βρείτε ένα διατροφικό πρότυπο που να ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Η συνεργασία με έναν Κλινικό Διαιτολόγο που ειδικεύεται σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ένα διατροφικό μοτίβο που σας ταιριάζει και θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

Μοιραστείτε το: