Μήνας ευαισθητοποίησης για το παλλαπλούν μυέλωμα

Το πολλαπλούν μυέλωμα συγκαταλέγεται στην κατηγορία αιματολογικού καρκίνου και πρόκειται για μια κακοήθεια των πλασματοκυττάρων. Τα πλασματοκύτταρα , είναι κύτταρα τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγουν τα αντισώματα, τις πρωτεΐνες δηλαδή, που είναι ειδικευμένες για να «προσκολλώνται» σε διαφορετικό, για κάθε μια, αντιγόνο (ξένη πρωτεΐνη) , όπως σε αντιγόνα μικροβιών και ιών, με αποτέλεσμα να απενεργοποιούν αυτά τα αντιγόνα ή να στρέφουν άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού έναντι αυτών των «εχθρικών» αντιγόνων που βρίσκονται στην επιφάνεια των ιών ή των μικροβίων.

Στην περίπτωση όμως του πολλαπλού μυελώματος, τα πλασματοκύτταρα υφίσταται κακοήθη εξαλλαγή.   Τα κακοήθη πλασματοκύτταρα παράγουν αντισώματα ή και απλά τμήματα αντισωμάτων –τις λεγόμενες παραπρωτεϊνες.

Η αναπαραγωγή αυτών των κακοήθων πλασματοκύτταρων μέσα στον μυελό των οστών, παρεμποδίζει την λειτουργία του φυσιολογικού μυελού των οστών.

Η παραγωγή των παραπρωτεϊνών εμποδίζει τον σχηματισμό φυσιολογικών αντισωμάτων, καθιστώντας τον ασθενή πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις.Το πολλαπλούν μυέλωμα δεν είναι σπάνια νόσος, καθώς  αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνόλου των αιματολογικών κακοηθειών.

Οι περισσότεροι ασθενείς με μυέλωμα, εμφανίζονται κατά την διάγνωση με συμπτώματα, σημεία και εργαστηριακά ευρήματα ενεργής νόσου, όπως επώδυνες οστεολυτικές βλάβες (πόνους στα οστά, την μέση, κατάγματα), υπερασβεστιαιμία, αναιμία και νεφρική ανεπάρκεια.Το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να υφίσταται επί σειρά ετών χωρίς εμφανή συμπτώματα ασθένειας.

Αν και η νόσος παρατηρείται πιο συχνά μεταξύ στενών συγγενών (γονείς/αδέλφια), το πολλαπλό μυέλωμα δεν αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια με την στενή έννοια του όρου.

Η φυσιοθεραπεία και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με πολλαπλούν  μυέλωμα.

Η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει αναλγητικά στον πόνο με διάφορα μέσα. Ωστόσο, ειδικά η άσκηση, πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Ο κύριος λόγος που πρέπει να γίνεται αυτό είναι η ευαλώτητα αυτών των ασθενών να υποστούν σε κάποιο κάταγμα.

Ο πρωταρχικός στόχος για αυτούς τους ασθενείς είναι να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους και την λειτουργικότητα τους όσο το δυνατόν περισσότερο και να έχουν μια ποιοτική ζωή.

 

Μαρία Καραμαλλάκη

Φυσικοθεραπεύτρια

Μοιραστείτε το: