Θα πάω Δημοτικό!

Το καλοκαίρι πέρασε και μπήκε ο Σεπτέμβρης. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική αλλά και δύσκολη περίοδος για τους μαθητές και για τους γονείς. Χαρακτηρίζεται αφενός από τον αποχωρισμό του παιδιού από την οικογένεια και αφετέρου από την ένταξη του στο ευρύτερο περιβάλλον της σχολική κοινότητας. Σηματοδοτείται μία νέα εποχή καθηκόντων και απαιτήσεων για το παιδί.  

Η πρώτη μέρα στο σχολείο για τα παιδιά, αποτελεί μοναδικό σταθμό και πραγματικό ορόσημο για όλη τους τη ζωή. Γενικότερα οι πρώτες 10-15 ημέρες έως ότου προσαρμοστεί το παιδί αλλά και οι γονείς στα νέα δεδομένα, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολες. Από την μία το παιδί καλείται να μπει σε μια νέα γι’ αυτό κοινωνία, να έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά, άγνωστα και γνωστά και να γνωρίσει και να εμπιστευθεί τη δασκάλα του. Από την άλλη, οι γονείς καλούνται να στηρίξουν το παιδί τους για να έχει όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση στη νέα του ρουτίνα και να προσαρμόσουν το πρόγραμμα της οικογένειας με βάση το σχολικό πρόγραμμα του παιδιού, κατάσταση η οποία μπορεί να αλλάξει εντελώς τις ισορροπίες. 

Κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και χρειάζεται τον χρόνο του, ώστε να προσαρμοστεί σε κάθε αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή του. Κάποια παιδιά προσαρμόζονται πιο εύκολα, άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Είναι σημαντικό το πρώτο δεκαπενθήμερο να μην ερμηνεύσουμε τις αντιδράσεις του παιδιού με αρνητικό τρόπο. Είναι φυσιολογικό αν τυχόν κλάψει, φωνάξει ή/και αρνηθεί να πάει σχολείο. Εντούτοις, εάν παρατηρηθεί ότι οι δυσπροσάρμοστες συμπεριφορές συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό και διάρκεια, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε. 

Τα παιδιά χρειάζονται ψυχική τόνωση και ενθάρρυνση και οι γονείς μια ενημέρωση-προετοιμασία. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς ή που πρέπει να αποφύγετε, ώστε τα παιδιά να βιώσουν την πρώτη μέρα στο σχολείο ως γιορτή. 

  • Δείξτε υπομονή και κατανόηση στην κατάλληλη προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο. Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει τη τσάντα του και όλα τα βασικά σχολικά είδη. Η επιλογή είναι προσωπική υπόθεση και μας δίνει χαρά.
  • Αφιερώστε χρόνο (όσο κι αν είναι δύσκολο με τους ρυθμούς της ζωής σας). Απαντήστε του σε τυχόν ερωτήσεις/σκέψεις/προβληματισμούς που μπορεί να έχει και επαναλάβετε κάτι αν δεν το έχει καταλάβει.
  • Επισκεφθείτε μια ημέρα με το παιδί σας το σχολείο, προτού ανοίξει, για να γίνει πιο οικείο το περιβάλλον και μην είναι την πρώτη ημέρα απόμακρο και άγνωστο.
  • Μιλήστε με θετικά λόγια για το νέο του σχολείο. Πείτε του ότι στο σχολείο μαζί με τους συμμαθητές του θα μάθει να γράφει και να διαβάζει, θα πηγαίνει εκδρομές, θα γνωρίσει νέους φίλους, θα διδαχθεί καινούριες γνώσεις κλπ. Με την ενθάρρυνση σας θα τονωθεί η αυτοπεποίθηση του και θα μειωθούν οποιοιδήποτε φόβοι μπορεί να έχει εξαιτίας του αποχωρισμού από το ασφαλές και οικείο περιβάλλον που ήταν προηγουμένως.
  • Μιλήστε του για το πώς αισθανθήκατε εσείς όταν ήσασταν στην ίδια θέση, πείτε του για τις εμπειρίες σας, για τους φόβους σας και πώς ξεπεράσατε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζατε.
  • Ζητήστε του να σας πει τους πιθανούς φόβους του και βρείτε όλοι μαζί τους τρόπους αντιμετώπισης.
  • Εξηγήστε του τις διαφορές που έχουν το νηπιαγωγείο και το δημοτικό, όσον αφορά τον τρόπο και τους κανόνες λειτουργίας (η ώρα του διαλείμματος, πώς παίρνουν τον λόγο στη τάξη, σεβασμό προς τους άλλους, μελέτη μαθημάτων στο σπίτι κλπ).
  • Συνοδέψτε το παιδί σας στο σχολείο την πρώτη μέρα. Δείξτε του αγάπη και εμπιστοσύνη. Μείνετε έξω από το προαύλιο μέχρι να μπει στη τάξη του.
  • Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, μετά τη πρώτη μέρα, μην αδιαφορήσετε για το γεγονός, αλλά ούτε και να το “βομβαρδίσετε” με ερωτήσεις. Αφήστε το παιδί ελεύθερα να σας περιγράψει την ημέρα του. Ποιες ήταν οι εμπειρίες του και τι του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στο σχολείο.
  • Γνωρίστε τον δάσκαλο/δασκάλα του παιδιού και ενημερώστε το συντομότερο δυνατό για τυχόν δυσκολίες μάθησης ή συμπεριφοράς που αντιμετωπίζει το παιδί σας. Μην κρύψετε κάτι τέτοιο και μην περιμένετε από τον εκπαιδευτικό να το εντοπίσει. Θα χαθεί πολύτιμος χρόνος για την αναγκαία υποστήριξη του παιδιού σας.
  • Καθώς προχωράνε οι ημέρες και γίνεται εισαγωγή στα μαθήματα, βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει τις αναγκαίες συνήθειες διαβάσματος και προετοιμασίας στο σπίτι. Βρείτε μαζί την ώρα καθώς και το χρόνο που θα αφιερώνει για να μελετάει καθημερινά. Είναι σημαντικό κατά την διάρκεια της μελέτης να μην δείχνετε αδιάφοροι, αλλά ούτε να είστε διαρκώς πάνω απ’ το κεφάλι του να το καθοδηγείτε σε κάθε λεπτομέρεια. Απλά θα πρέπει να αισθάνεται πως κάποιος ενδιαφέρεται για τις εργασίες του και πως είναι διαθέσιμος να το βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί. Ο χώρος όπου θα μελετάει το παιδί δεν θα πρέπει να έχει πολλά ερεθίσματα που θα του αποσπούν την προσοχή. Να είναι ήσυχος και άνετος στον χώρο.
  • Ο χρόνος μελέτης, κυρίως στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, πρέπει να είναι ελάχιστος!
  • Μεριμνήστε ώστε το παιδί να έχει χρόνο για παιχνίδι και χαλάρωση.
  • Επιβραβεύστε κάθε προσπάθεια που παρατηρείτε, τονώνοντας έτσι την αυτοπεποίθηση του, καθώς και για δημιουργία κινήτρου ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια.
  • Ο εκπαιδευτικός είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχος και συνεργάτης σας στη κοινή προσπάθεια για την αγωγή και μόρφωση του παιδιού σας. Αναπτύξτε μαζί του ένα κώδικα επικοινωνίας, για τακτική και ειλικρινή συνεργασία.
  • Αποφύγετε απειλητικές εκφράσεις όπως “τέλος η χαλάρωση, τώρα αρχίζει η δουλειά”, “τώρα που θα πας σχολείο να δούμε αν θα τα καταφέρεις”, “τώρα αρχίζουν τα δύσκολα”, “θα είναι πολλές οι υποχρεώσεις σου να ξέρεις” κλπ.
  • Μη συζητάτε πιθανές αδυναμίες-προβλήματα του παιδιού σας με τρίτους όταν είναι μπροστά εκείνο.
  • Αποφύγετε να βρίσκεστε κοντά στο χώρο του σχολείου κατά τη διάρκεια λειτουργίας του. Τη δεύτερη μέρα παραδίνετε το παιδί στην είσοδο του σχολείου και αποχωρείτε. Δείχνοντας του έτσι ότι αυτή θα είναι η καθημερινή ρουτίνα του.
  • Βάλτε ένα πρόγραμμα καθημερινής ρουτίνας μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει το σχολείο (ύπνος, φαγητό, μείωση τηλεόρασης, υπολογιστών κλπ).
  • Μην ξεχνάτε πως ο καλός ύπνος και το καλό πρωινό είναι σημαντικά για όλη τη διάρκεια της χρονιάς. 

Καταληκτικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι η δική σας στάση για το σχολείο θα επηρεάσει σημαντικά την αντίληψη που θα σχηματίσει το παιδί σας για το νέο περιβάλλον στο οποίο εισέρχεται. 

ΚΑΛΗ ΣΟΧΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ! 

Μοιραστείτε το:
Μοιραστείτε το: