Διατροφή

Διατροφή στα στάδια της ζωής

Παιδί Και Εφηβική Διατροφή

Διατροφική εκπαίδευση και προσαρμοσμένο πλάνο διατροφής με στόχο τη σωστή ανάπτυξη καθώς και την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνήθειών στη παιδική και εφηβική ηλικία.

Ενήλικές

H διατροφή αποτελεί συστατικό της καθημερινής ζωής όλων μας και ως γνωστόν συνδέεται άμεσα με την υγεία. Tο διαιτολογικό γραφείο με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας παρέχει τη δυνατότητα, μέτρησης του βασικού μεταβολισμού και μέτρηση του λιπώδους ιστού του σώματος. Δίνονται συμβουλές για σωστή διατροφή και τρόπο ζωής.

Τρίτη Ηλικία

Με την πάροδο των ετών, η ικανότητα μάσησης, κατάποσης και χώνεψης μειώνεται. Συχνά τα άτομα τρίτης ηλικίας εμφανίζουν παθήσεις που επηρεάζουν την δυνατότητα πρόσληψης τροφής και έχουν ως αποτέλεσμα την μη επιθυμητή μείωση του βάρους και την καχεξία. Στόχος η κάλυψη των αναγκών και η βέλτιστή υγεία.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Η διατροφή της εγκύου πρέπει να είναι ισορροπημένη και ανάλογη του βάρους που πρέπει να αποκτήσει κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς στο έμβρυο συμβαίνουν σημαντικές αναπτυξιακές μεταβολές που εξαρτώνται αποκλειστικά από τη διατροφική κατάσταση της μητέρας. Επιπρόσθετα η καλή ποιότητα διατροφής κατά το θηλασμό εξασφαλίζουν τη σωστή σύσταση του μητρικού γάλακτος σε θρεπτικά συστατικά και τη φυσιολογική ανάπτυξη του βρέφους, θέτοντας τα θεμέλια και για τη μελλοντική υγεία του παιδιού.

Διατροφή για παθολογίες

Διαχείριση Σωματικού Βάρους

Η υπηρεσία απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να μειώσουν ή να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος. Εξατομικευμένο διαιτολόγιο/πρόγραμμα διατροφής σύμφωνα με τις εκάστοτε ατομικές ανάγκες και λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες.

 

Διατροφή και Καρκίνος

Στην έναρξη μιας θεραπείας μπορεί να νιώθετε αρκετά καλά ώστε να συνεχίζετε να διατρέφεστε όπως πριν. Καθώς όμως η θεραπεία συνεχίζεται κάποιες πιθανές παρενέργειες μπορεί να σας εμποδίσουν από το να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας. Στόχος η ενίσχυση της θρέψης και του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, διαχείριση των παρενεργειών της θεραπείας, αύξηση του μυϊκού ιστού και αντιμετώπιση της καρκινικής καχεξίας.

 

Ενδοκρινολογικές και μεταβολικές διαταραχές

Ο ρόλος της διατροφής είναι καίριος σε Ενδοκρινολογικές και μεταβολικές διαταραχές. Διαβήτης τύπου Ι,ΙΙ. Διαχείριση και αντιμετώπιση υπεργλυκαιμίας/υπογλυκαιμίας. Αντιμετώπιση ουρικής αρθρίτιδας και αυξημένου ουρικού οξέος.

 

Γαστρεντερικές Διαταραχές

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που συνιστά ο θεράπων ιατρός οι ασθενείς με Γαστρεντερικές Διαταραχές για την ολοκληρωμένη θεραπεία τους οφείλουν να ακολουθούν και μια διατροφή κατάλληλη για την πάθησή τους. Διατροφική αντιμετώπιση: Διαφραγματοκήλη με οισοφαγίτιδα, Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση, Γαστρεκτομή, Σύνδρομο «dumping», Κοιλιοκάκη, Εκκολπώματα, Ελκώδης κολίτιδα, Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, Νόσος του Crohn’s κλπ.

 

Νεφρική ανεπάρκεια

Σχεδιασμός εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής για ασθενείς με οξεία νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (χωρίς αιμοκάθαρση) και νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (αιμοκάθαρση).

Διατροφή και Χρόνιος πόνος

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ισορροπημένη και πλήρης διατροφική πρόσληψη μπορεί να διευκολύνει τη λειτουργία του νευρικού, ανοσοποιητικού και ενδοκρινικού συστήματος, με άμεση επίπτωση στις επώδυνες εμπειρίες του χρόνιου πόνου.

Επιπλέον η μείωση η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους μειώνει το φορτίο στις αρθρώσεις και μειώνει τη μεταφλεγμονική απόκριση.

Τέλος η διατροφική πρόσληψη και η κατάσταση του βάρους επηρεάζουν το κίνδυνο η/και την σοβαρότητα άλλων χρόνιων ασθενειών ( πχ καρδιαγγειακές ασθένειες, διαβήτης και κακή ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης) ενώ συχνά συνυπάρχουν και μπορούν να επιβαρύνουν το χρόνιο πόνο.

Όταν γυμναζόμαστε το σώμα μας καταβάλει προσπάθεια να ανταπεξέλθει στους ρυθμούς που εμείς ορίζουμε ώστε να πετύχουμε τους στόχους που θέλουμε. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να του παρέχουμε και εμείς τα κατάλληλα καύσιμα ώστε να μας ανταμείψει επιτυγχάνοντας τους στόχους μας, Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής μπορεί να πετύχει:

  • Φόρτιση υδατανθράκων
  • Αύξηση μυϊκής μάζας
  • Να παρέχει στο σώμα κατάλληλο αριθμό θερμίδων ώστε να ανταπεξέλθει
  • Βέλτιστη απόδοση
  • Να γνωρίζεις τι μπορείς να καταναλώσεις πριν και μετά την άθληση ή την προπόνηση.
  • Προετοιμασία για αγώνες.

Διατροφή και αθλητισμός