Ο ρόλος της διατροφής στους ασθενείς με καρκίνο
Ο ρόλος της διατροφής κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου είναι πολύ σημαντικός. Ο οργανισμός των ογκολογικών ασθενών χρειάζεται περισσότερη πρωτεΐνη από το κανονικό για την αποκατάσταση και την αναδόμηση των υγιών ιστών, καθώς και για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Επιπρόσθετα, για να παράγεται η αυξημένη ενέργεια που χρειάζεται και για να αποφεύγεται η απώλεια μυϊκής μάζας, απαιτείται η κατανάλωση αρκετών θερμίδων.
Οι στόχοι της διατροφικής διαχείρισης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι:
- Να αποφευχθεί η απώλεια βάρους και μυϊκής μάζας
- Να αντιμετωπιστεί η αδυναμία και η κόπωση
- Να εξασφαλιστεί η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού
- Να δοθεί η δυνατότητα στους ασθενείς να ανταπεξέλθουν στη θεραπεία και να έχουν καλύτερες πιθανότητες ανάρρωσης
Πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη της απώλειας βάρους
- Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί για τρία μεγάλα γεύματα.
- Φροντίστε να έχετε πάντα διαθέσιμα στο σπίτι τα αγαπημένα σας φαγητά. Θα διαπιστώσετε ότι με αυτό τον τρόπο, θα τρώτε πιο συχνά.
- Προτιμήστε να καταναλώνετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στη αρχή του γεύματος, όταν η όρεξή σας είναι μεγαλύτερη. Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι τα όσπρια, η σόγια, το κοτόπουλο, το ψάρι, το κρέας, το γιαούρτι, τα αυγά και οι ξηροί καρποί.
- Τρώτε όσο περισσότερο μπορείτε όταν πεινάτε.
- Αν διαπιστώσετε ότι έχετε μεγαλύτερη όρεξη το πρωί ή το μεσημέρι, κάντε το πρωινό ή το μεσημεριανό σας το κύριο γεύμα της ημέρας αντίστοιχα.
- Προτιμήστε να κάνετε μια βόλτα πριν από τα γεύματα, για να αυξήσετε την όρεξή σας.
- Δοκιμάστε νέες συνταγές και προϊόντα.
- Οργανώστε εξόδους στα αγαπημένα σας εστιατόρια.
- Εάν η μυρωδιά κάποιου φαγητού σας ενοχλεί, δοκιμάστε να το καταναλώσετε κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου.
- Χρησιμοποιείτε διάφορα μπαχαρικά, για να δώσετε γεύση στα φαγητά σας.
- Προσπαθήστε να τρώτε αργά και να απολαμβάνετε τα γεύματα σας σε ήσυχο περιβάλλον.
- Αποφεύγετε το νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καθώς θα σας κάνει να αισθανθείτε κορεσμό πιο γρήγορα. Προτιμήστε να καταναλώνετε νερό ανάμεσα στα γεύματα.
- Ενισχύστε τη θερμιδική σας πρόσληψη καταναλώνοντας ροφήματα όπως χυμοί φρούτων και γάλα και τροφές όπως το γιαούρτι, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
- Προσπαθήστε να ανεβαίνετε στη ζυγαριά καθημερινά και να καταγράφετε τυχόν απώλεια βάρους.
Πρακτικές συμβουλές για τον εμπλουτισμό τροφίμων και γευμάτων
Η ενεργειακή και θρεπτική ενίσχυση των τροφίμων είναι πολύ σημαντική για την αύξηση της θερμιδικής και πρωτεϊνικής πρόσληψης.
Για αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης:
- Προσθέστε κρέμα γάλακτος, βουτύρου, μαργαρίνη και άλλες λιπαρές ύλες σε σούπες, κρέμες, λαχανικά, δημητριακά, ζυμαρικά κλπ.
- Ενισχύστε τα ροφήματά σας με κρέμα γάλακτος ή συμπυκνωμένο γάλα.
- Ενισχύστε τα αμυλούχα τρόφιμα όπως ψωμί και κράκερς χρησιμοποιώντας βούτυρο, φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου, ταχίνι, μαργαρίνη ή μαγιονέζα.
- Προσθέστε μέλι, μαρμελάδα ή ζάχαρη σε ψωμί, δημητριακά πρωινού, κρέμα, επιδόρπια και ποτά.
Για αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης:
- Προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας γάλα σε σκόνη, σε 500 ml πλήρες γάλα.
- Προσθέστε γάλα σε σκόνη σε τρόφιμα και γεύματα όπως σούπες, κρέμες, σάλτσες, πίτες, ομελέτες, πουρέ πατάτας και μαγειρεμένα φαγητά.
- Χρησιμοποιήστε άπαχο γάλα αντί για νερό όταν ετοιμάζετε διάφορα φαγητά, όπως σούπες, κρέμες κ.ά.
- Προσθέστε τριμμένο τυρί σε σούπες, πουρέ πατάτας, σαλάτες, ομελέτες και μαγειρεμένα φαγητά.
- Ο θερμιδικός και πρωτεϊνικός εμπλουτισμός μπορεί επίσης να επιτευχθεί με τη χρήση κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής μεμονωμένων συστατικών (συνήθως πρωτεϊνών ή υδατανθράκων), σε μορφή σκόνης ή ροφημάτων. Η χρήση των σκευασμάτων αυτών θα πρέπει να πραγματοποιείται με ιατρική και διατροφική παρακολούθηση, ώστε να σας δοθεί το κατάλληλο σκεύασμα ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Συμπερασματικά
Η άμεση διατροφική παρέμβαση, μέσω εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής, είναι εξαιρετικά σημαντική για τους ογκολογικούς ασθενείς, όσον αφορά την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά και τη βελτίωση της διατροφικής τους κατάστασης, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τη δράση της θεραπείας. Επιπρόσθετα, η προσπάθεια για επαρκή πρόσληψη τροφής ενδέχεται να βελτιώσει τη διάθεση αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών.