Καρκίνος και διατροφή – Πρακτικές συμβουλές για ογκολογικούς ασθενείς

Ο ρόλος της διατροφής στους ασθενείς με καρκίνο

Ο ρόλος της διατροφής κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου είναι πολύ σημαντικός. Ο οργανισμός των ογκολογικών ασθενών χρειάζεται περισσότερη πρωτεΐνη από το κανονικό για την αποκατάσταση και την αναδόμηση των υγιών ιστών, καθώς και για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Επιπρόσθετα, για να παράγεται η αυξημένη ενέργεια που χρειάζεται και για να αποφεύγεται η απώλεια μυϊκής μάζας, απαιτείται η κατανάλωση αρκετών θερμίδων.

Οι στόχοι της διατροφικής διαχείρισης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι:

  • Να αποφευχθεί η απώλεια βάρους και μυϊκής μάζας
  • Να αντιμετωπιστεί η αδυναμία και η κόπωση
  • Να εξασφαλιστεί η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού
  • Να δοθεί η δυνατότητα στους ασθενείς να ανταπεξέλθουν στη θεραπεία και να έχουν καλύτερες πιθανότητες ανάρρωσης

 

Πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη της απώλειας βάρους

  • Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί για τρία μεγάλα γεύματα.
  • Φροντίστε να έχετε πάντα διαθέσιμα στο σπίτι τα αγαπημένα σας φαγητά. Θα διαπιστώσετε ότι με αυτό τον τρόπο, θα τρώτε πιο συχνά.
  • Προτιμήστε να καταναλώνετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στη αρχή του γεύματος, όταν η όρεξή σας είναι μεγαλύτερη. Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι τα όσπρια, η σόγια, το κοτόπουλο, το ψάρι, το κρέας, το γιαούρτι, τα αυγά και οι ξηροί καρποί.
  • Τρώτε όσο περισσότερο μπορείτε όταν πεινάτε.
  • Αν διαπιστώσετε ότι έχετε μεγαλύτερη όρεξη το πρωί ή το μεσημέρι, κάντε το πρωινό ή το μεσημεριανό σας το κύριο γεύμα της ημέρας αντίστοιχα.
  • Προτιμήστε να κάνετε μια βόλτα πριν από τα γεύματα, για να αυξήσετε την όρεξή σας.
  • Δοκιμάστε νέες συνταγές και προϊόντα.
  • Οργανώστε εξόδους στα αγαπημένα σας εστιατόρια.
  • Εάν η μυρωδιά κάποιου φαγητού σας ενοχλεί, δοκιμάστε να το καταναλώσετε κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Χρησιμοποιείτε διάφορα μπαχαρικά, για να δώσετε γεύση στα φαγητά σας.
  • Προσπαθήστε να τρώτε αργά και να απολαμβάνετε τα γεύματα σας σε ήσυχο περιβάλλον.
  • Αποφεύγετε το νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καθώς θα σας κάνει να αισθανθείτε κορεσμό πιο γρήγορα. Προτιμήστε να καταναλώνετε νερό ανάμεσα στα γεύματα.
  • Ενισχύστε τη θερμιδική σας πρόσληψη καταναλώνοντας ροφήματα όπως χυμοί φρούτων και γάλα και τροφές όπως το γιαούρτι, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Προσπαθήστε να ανεβαίνετε στη ζυγαριά καθημερινά και να καταγράφετε τυχόν απώλεια βάρους.

 

Πρακτικές συμβουλές για τον εμπλουτισμό τροφίμων και γευμάτων

Η ενεργειακή και θρεπτική ενίσχυση των τροφίμων είναι πολύ σημαντική για την αύξηση της θερμιδικής και πρωτεϊνικής πρόσληψης.

 

Για αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης:

  • Προσθέστε κρέμα γάλακτος, βουτύρου, μαργαρίνη και άλλες λιπαρές ύλες σε σούπες, κρέμες, λαχανικά, δημητριακά, ζυμαρικά κλπ.
  • Ενισχύστε τα ροφήματά σας με κρέμα γάλακτος ή συμπυκνωμένο γάλα.
  • Ενισχύστε τα αμυλούχα τρόφιμα όπως ψωμί και κράκερς χρησιμοποιώντας βούτυρο, φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου, ταχίνι, μαργαρίνη ή μαγιονέζα.
  • Προσθέστε μέλι, μαρμελάδα ή ζάχαρη σε ψωμί, δημητριακά πρωινού, κρέμα, επιδόρπια και ποτά.

 

Για αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης:

  • Προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας γάλα σε σκόνη, σε 500 ml πλήρες γάλα.
  • Προσθέστε γάλα σε σκόνη σε τρόφιμα και γεύματα όπως σούπες, κρέμες, σάλτσες, πίτες, ομελέτες, πουρέ πατάτας και μαγειρεμένα φαγητά.
  • Χρησιμοποιήστε άπαχο γάλα αντί για νερό όταν ετοιμάζετε διάφορα φαγητά, όπως σούπες, κρέμες κ.ά.
  • Προσθέστε τριμμένο τυρί σε σούπες, πουρέ πατάτας, σαλάτες, ομελέτες και μαγειρεμένα φαγητά.
  • Ο θερμιδικός και πρωτεϊνικός εμπλουτισμός μπορεί επίσης να επιτευχθεί με τη χρήση κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής μεμονωμένων συστατικών (συνήθως πρωτεϊνών ή υδατανθράκων), σε μορφή σκόνης ή ροφημάτων. Η χρήση των σκευασμάτων αυτών θα πρέπει να πραγματοποιείται με ιατρική και διατροφική παρακολούθηση, ώστε να σας δοθεί το κατάλληλο σκεύασμα ανάλογα με τις ανάγκες σας.

 

Συμπερασματικά

Η άμεση διατροφική παρέμβαση, μέσω εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής, είναι εξαιρετικά σημαντική για τους ογκολογικούς ασθενείς, όσον αφορά την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά και τη βελτίωση της διατροφικής τους κατάστασης, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τη δράση της θεραπείας. Επιπρόσθετα, η προσπάθεια για επαρκή πρόσληψη τροφής ενδέχεται να βελτιώσει τη διάθεση αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

Μοιραστείτε το: