Το άγχος των εξετάσεων: Πώς να το διαχειριστώ;

  • Το άγχος των εξετάσεων είναι πολύ συχνό φαινόμενο που περιλαμβάνει συναισθήματα έντασης και ανησυχίας πριν ή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
  • Στην πραγματικότητα, το άγχος των εξετάσεων είναι καμουφλαρισμένος φόβος αποτυχίας.
  • Πολλές φορές θεωρείτε ότι η εξεταστική αποτελεί το μέσο για να αποδείξετε στον περίγυρο σας και στον εαυτό σας την ικανότητα και της αξία σας.
  • Επομένως, ο φόβος μήπως δεν τα καταφέρετε και απογοητεύσετε τους σημαντικούς σας ανθρώπους ή δεν πετύχετε τον στόχο και τη προσδοκία σας, δημιουργούν μια σειρά από αρνητικές σκέψεις.
  • Είναι σημαντικό να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τις καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις.

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;

Α. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΡΟΠΟΥ ΣΚΕΨΗΣ: Θα νιώσετε πολύ καλύτερα αν κάθε αρνητική σκέψη την αντικαταστήσετε με μια θετική.

Β. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ: Στόχος είναι το ποιοτικό και όχι το ποσοτικό διάβασμα. Αφιερώστε χρόνο στο διάβασμα, παράλληλα όμως δημιουργήστε και ένα πρόγραμμα ξεκούρασης και «ψυχαγωγίας». Είναι πιο αποτελεσματικό να κάνετε πολλά μικρά διαλείμματα ανάμεσα στα μαθήματα παρά να διαβάζετε συνεχώς. Δώστε την ευκαιρία στο μυαλό σας να ηρεμίσει.

Γ. ΑΛΛΑΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε ή απλά έχετε κουραστεί, δοκιμάστε να πάτε σε ένα νέο μέρος (βιβλιοθήκες, πάρκα, καφέ) για διάβασμα.

Δ. ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΥΑΛΟΥ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ: Ο καλός ύπνος, η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή θα ενισχύσουν την μνήμη και την πνευματική σας απόδοση.

Ε. ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

Ημέρες πριν από την εξέταση:

– Διάβασμα σε χώρο και μέρος που θεωρείτε ότι είναι βολικά για εσάς.
– Εφαρμογή τεχνικών διαβάσματος: σημειώσεις με τα κύρια στοιχεία κάθε θέματος, highlight σημαντικές προτάσεις, συχνές περιλήψεις ή επαναλήψεις προφορικά ή γραπτά, προσποιηθείτε ότι μιλάτε σε κάποιο και του εξηγείτε αυτά που μάθατε.
– Επαρκής ύπνος, αποφύγετε τα συχνά ξενύχτια.
– Να τρέφεστε σωστά, χρήση καλού φαγητού.
– Δημιουργία λίστας προτεραιοτήτων ανάλογα με τις υποχρεώσεις σας και οργάνωση του χρόνου μελέτης, δημιουργία χρονοδιαγράμματος.
– Αποφυγή συζήτησης με συμμαθητές για την ύλη, για το τι γνωρίζετε και τι όχι την τελευταία στιγμή. Είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο και δεν βοηθάει. Αντιθέτως προκαλεί μόνο άγχος και πανικό.

Την παραμονή της εξέτασης:

– Κοιμηθείτε όσο το δυνατόν νωρίτερα και μην ξενυχτήσετε.
– Κανονίστε την έγκαιρη μεταφορά σας  στο σχολείο.

Την ημέρα της εξέτασης:

-Ξυπνήστε εγκαίρως.
– Φάτε και πιείτε καλά.
– Πηγαίνετε στην αίθουσα λίγο πιο νωρίς.
– Βρείτε μια θέση στην αίθουσα να σας βολεύει.
– Έχετε μαζί σας νερό.
– Σκεφτείτε τι θα κάνετε μετά την εξέταση (π.χ. θα πάω στο MALL με φίλους, θα δω την αγαπημένη μου σειρά). Η υπενθύμιση στο εαυτό μας ότι το αγχώδες γεγονός, δηλαδή οι εξετάσεις, διαρκούν μόνο μερικές ώρες και η ζωή συνεχίζεται μετά, μας βοηθά να ηρεμίσουμε.

 Όταν έχετε μπροστά σας τα θέματα:

– Δείτε τις ερωτήσεις μια-μια.
– Διαβάστε τα θέματα προσεκτικά και με ηρεμία.
– Απαντήστε πρώτα τα θέματα που γνωρίζετε καλύτερα και αφήστε τα δύσκολα για το τέλος.
– Κάντε ένα μικρό διάλογο με τον εαυτό σας, με θετικές σκέψεις με στόχο να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας (πχ επαινείτε τον εαυτό σας κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα θέμα).
– Σε περίπτωση ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής (multiple choice) προσπαθήστε να σκεφτείτε την απάντηση πριν δείτε τις προτεινόμενες απαντήσεις.
– Προσπαθήστε να είστε επικεντρωμένοι στο γραπτό σας σαν να μην υπάρχει κανένας άλλος γύρω σας.
– Αν νιώσετε έντονο άγχος την ώρα της εξέτασης προσπαθήστε να πάρετε βαθιές αναπνοές και να σκεφτείτε κάτι όμορφο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στους μαθητές μας😊

Μοιραστείτε το: