Εμβολισμός ινομυωμάτων μήτρας – ανακούφιση από τα συμπτώματα ΧΩΡΙΣ χειρουργείο

Τα ινομυώματα αποτελούν μη καρκινικές (καλοήθεις) βλάβες που αναπτύσσονται στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας και είναι ο συνηθέστερος όγκος της θηλυκής γεννητικής οδού. Το 20 έως 40% των γυναικών ηλικίας μεγαλύτερης ή ίσης των 35 ετών έχουν ινομυώματα μήτρας σημαντικού μεγέθους. Εδώ και μερικά χρόνια, έχουν εμφανιστεί νέες τεχνικές, που επιτρέπουν τη διατήρηση της μήτρας.

Γυναίκες με συμπτωματικά ινομυώματα (πόνος, συχνοουρία, αιμορραγία) αντί χειρουργικής αφαίρεσης των ινομυωμάτων της μήτρας, μπορούν να διαλέξουν εμβολισμό των ινομυωμάτων. Κατά την διάρκεια της επέμβασης αυτής, η γυναίκα λαμβάνει ένα ήπιο ηρεμιστικό για να αισθάνεται χαλαρή. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και συνήθως, απαιτείται μία ημέρα νοσηλείας. Δεν γίνεται χειρουργική τομή, αλλά ένα μικρό τσίμπημα με λεπτή βελόνα στο άνω μέρος του μηρού ώστε να τοποθετηθεί ένα λεπτό σωληνάκι (πάχους 2 χιλ.) στην αρτηρία του ποδιού. Ο Επεμβατικός Ακτινολόγος καθοδηγεί ένα καθετήρα στις αρτηρίες που τροφοδοτούν τα ινομυώματα και τις κλείνει με ειδικά μικροσκοπικά σωματίδια. Έτσι σταματά η αιμάτωση τους, νεκρώνουν και συρρικνώνονται. Η επέμβαση αυτή είναι το ίδιο αποτελεσματική με την αφαίρεση των ινομυωμάτων.

Μετά τον εμβολισμό οι πυελικοί πόνοι είναι συχνοί και μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά. Η ασθενής παραμένει κατά γενικό κανόνα μια νύχτα στο νοσοκομείο όπου ενδέχεται να της χορηγηθεί ενδοφλέβια αναλγητική αγωγή. Η πλειονότητα των γυναικών ξαναρχίζουν τις δραστηριότητές τους μετά από μια εβδομάδα. Τα ποσοστά επιπλοκών είναι μικρότερα από τα ποσοστά της υστερεκτομής ή της ινομυωματεκτομής.

Κλινικά αποδεδειγμένη μέθοδος

Ο εμβολισμός ινομυωμάτων μήτρας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1994. Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν αντιμετωπιστεί με τη μέθοδο αυτή. Οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι ο εμβολισμός παρέχει σημαντική βελτίωση των κυριότερων συμπτωμάτων (πυελικός πόνος και δυσφορία, βαριά αιμορραγία και συχνοουρία), προσφέροντας μόνιμη ανακούφιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το 90% των γυναικών αποφεύγουν την υστερεκτομή, εκ των οποίων το 85% έχει σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων.

Ενδειξεις

Ο εμβολισμός είναι μια καλή επιλογή για τις γυναίκες με συμπτωματικά ινομυώματα που χρειάζονται θεραπεία, αλλά θέλουν να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση.

Οι γυναίκες που είναι ιδανικές για εμβολισμό είναι εκείνες που:

  • Έχουν συμπτωματικά ινομυώματα
  • Θέλουν να διατηρήσουν τη μήτρα τους
  • Δεν θέλουν χειρουργική επέμβαση
  • Δεν επιθυμούν εγκυμοσύνη στο μέλλον

Εμβολισμός και γονιμότητα

Παρά το γεγονός ότι πρόσφατες ανακοινώσεις δείχνουν απόλυτα συγκρίσιμα ποσοστά επίπτωσης στη γονιμότητα μεταξύ του εμβολισμού και της ινομυωματεκτομής, προς το παρόν συνιστάται σε γυναίκες με συμπτωματικά ινομυώματα που επιθυμούν εγκυμοσύνη στο μέλλον, να μην υποβάλλονται σε εμβολισμό. Πρόσθετες μελέτες είναι σε εξέλιξη.

Για παράδειγμα

Ο καθετήρας καθοδηγείται από τον Επεμβατικό Ακτινολόγο στην Αρτηρία που τροφοδοτεί τα ινομυώματα

Μαγνητική τομογραφία η οποία δείχνει ένα μεγάλο ινομύωμα (κόκκινα βέλη) το οποίο παραμορφώνει την μήτρα. Η ασθενής είχε πόνο, αιμορραγία και συχνοουρία λόγω πίεσης της ουροδόχου κύστης (αστέρι)

Ακολούθως, μικρά σωματίδια εμβολίζουν τις αρτηρίες των ινομυωμάτων

Μαγνητική τομογραφία μετά τον εμβολισμό δείχνοντας το ινομύωμα να έχει σχεδόν εξαφανιστεί και η μήτρα να έχει επαναφέρει την κανονική της εμφάνιση. Η αιμορραγία και ο πόνος σταμάτησαν, καθώς και η συχνοουρία αφού η κύστη (αστέρι) δεν πιέζεται πλέον από το ινομύωμα.

Μάθε περισσότερες πληροφορίες εδώ
Μοιραστείτε το: