Ο ρόλος της διατροφής στο λεμφοίδημα

H σωστή και ισορροπημένη διατροφή, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική θεραπεία ασθενών με λεμφοίδημα, καθώς λειτουργεί υποστηρικτικά στην αντιμετώπιση της νόσου.

Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να παρουσιάσουμε ορισμένες πρακτικές συμβουλές ισορροπημένης διατροφής για τα άτομα με λεμφοίδημα.

  1. Αποφύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τα διουρητικά

Λήψη ικανοποιητικής ποσότητας νερού, 2,5 με 3 L/ημέρα

Επιλέξτε καφέ χωρίς καφεΐνη (decaf) και περιοριστείτε στα 2 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως

Αποφύγετε τα διουρητικά χάπια. Αν και τα διουρητικά μπορεί να έχουν θετικά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα αφαιρώντας την περιεκτικότητα σε νερό από το πρήξιμο, η λήψη τους μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του λεμφοιδήματος μακροπρόθεσμα, επειδή η επίδραση αφυδάτωσης των διουρητικών αφήνει υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεϊνικής μάζας στο λεμφικό υγρό που αντλεί περισσότερο νερό στην πρησμένη περιοχή μόλις φύγει το διουρητικό.

Περιορίστε το αλκοόλ στην ελάχιστη δυνατή ποσότητα ημερησίως

  1. Εντάξτε την πρωτεΐνη στη διατροφή σας

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε υγιεινές πρωτεΐνες από σπόρους, ξηρούς καρπούς, αυγά, όσπρια, ψάρια, πουλερικά στην καθημερινή διατροφή σας. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για να διατηρείτε το σώμα σας υγιές και πλήρως λειτουργικό. Όταν δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη, ενδεχομένως να διαρρεύσει υγρό από την κυκλοφορία του αίματός σας στους ιστούς σας, επιδεινώνοντας το λεμφοίδημα.

Ωστόσο, προσέξτε να μην καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να κατακλύσει τα νεφρά και να προκαλέσει άλλα προβλήματα κατακράτησης υγρών.

  1. Μειώστε την πρόσληψη αλατιού

Επειδή το αλάτι βρίσκεται πιο συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα, συστήνεται όπως περιορίσετε την ημερήσια πρόσληψη νατρίου αποφεύγοντας κονσέρβες, τουρσί, κατεψυγμένα και συσκευασμένα γεύματα, αλμυρά καρυκεύματα, αλλαντικά και γρήγορο φαγητό.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νατρίου, προκαλεί συχνά κατακράτηση νερού στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο αλάτι τρώτε, τόσο περισσότερα υγρά συγκρατεί το σώμα σας, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του λεμφοιδήματος.

  1. Εντάξτε περισσότερα μη επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή σας

Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι οι καλύτεροι τύποι τροφών κατανάλωσης για όσους έχουν λεμφοίδημα επειδή δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Σε αντίθεση, με τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, τα παρασκευασμένα τρόφιμα συνήθως περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, σόγια, αλάτι, ανθυγιεινά λίπη και άλλα αφύσικα πρόσθετα.

Για όσους δεν μπορούν να φάνε στερεά, ο χυμός είναι μια εναλλακτική επιλογή, ωστόσο, δεν συνίστανται, καθώς η διαδικασία παρασκευής του διασπά τις φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για ασθενείς με λεμφοίδημα, ενώ παράλληλα, οι χυμοί ενδέχεται να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πιο γρήγορα από τα ολόκληρα φρούτα.

  1. Περιορίστε ορισμένα τρόφιμα

Παράλληλα, με την ενσωμάτωση μη επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή σας, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποκλείσετε άλλα τρόφιμα από τη διατροφή σας.

Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του λεμφοιδήματος λόγω του τρόπου επεξεργασίας τους και των πρόσθετων ή της υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι που περιέχουν.

Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν προστιθέμενα σάκχαρα —ειδικά φρουκτόζη— επεξεργασμένα δημητριακά, χημικά τροποποιημένα λίπη και τα περισσότερα ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Συμπερασματικά

  • Λήψη αρκετής ποσότητας υγρών (νερό, τσάι).
  • Τα ροφήματα από βότανα επίσης συστήνονται για την κάλυψη των αναγκών σε υγρά. Τα πιο αποτελεσματικά διουρητικά βότανα είναι: ο ταραξάκος, η τσουκνίδα, η αγριάδα και η λουίζα.
  • Αποφυγή τροφών με πολλά συντηρητικά. Συγκεκριμένα, αποφεύγετε τα κόκκινα κρέατα, τις λιπαρές και τηγανητές τροφές, τα τυριά και τα βούτυρα, τη ζάχαρη και τα γλυκά. Η διατροφή σας, ιδανικά θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
  • Αποφυγή πρόχειρου φαγητού (Junk food, fast food).
  • Νερό και χυμοί αποτελούν καλύτερες επιλογές απ’ ότι το τσάι, ο καφές και τα ζαχαρώδη ροφήματα.
  • Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει φυσικό γιαούρτι και προβιοτικά (τα προβιοτικά βοηθούν τα φιλικά βακτήρια να ευδοκιμήσουν στο έντερο και ταυτόχρονα είναι χρήσιμα για την απομάκρυνση τοξινών).
  • Συνίσταται η μείωση του αλατιού, σαν βασικός κανόνας σωστής διατροφής.
  • Συγκεκριμένες τροφές και ποτά, όπως τα πικάντικα φαγητά και το αλκοόλ, μπορούν να αυξήσουν το οίδημα σε μερικά άτομα οπότε καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Χρύσω Πατσαλίδου

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc RD (UK)

Cyprus Pain Clinic

 

Μοιραστείτε το: