Τι Προσφέρει Η Μουσικοθεραπεία Σε Ανθρώπους Με Καρκίνο

Η μουσικοθεραπεία αποτελεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπεία που χρησιμοποιεί τα στοιχεία της μουσικής, έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά ασθενείς με καρκίνο να βρουν τρόπους ανακούφισης, έκφρασης και να διαχειριστούν την κατάστασή τους.

Όταν ένας άνθρωπος διαγνωστεί με καρκίνο, τις περισσότερες φορές αιφνιδιάζεται και αισθάνεται ότι η ζωή του ελέγχεται από τη διάγνωση αυτή.

Συχνά καλείται να περάσει από διάφορες εξετάσεις και εγχειρήσεις μέχρι να εξακριβωθεί η κατάσταση της υγείας του, με συνέπεια να βρίσκονται σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και να προκαλούνται συναισθήματα ανασφάλειας και φόβου.

Οι καρκινοπαθείς εκτός από τα δικά τους δυσεπίλυτα συναισθήματα, πολλές φορές έχουν να διαχειριστούν και την κατάσταση που προκύπτει στο ευρύτερο περιβάλλον τους, καθώς ο περίγυρος, οι φίλοι και οι συγγενείς δυσκολεύονται να τους βοηθήσουν ή να κατανοήσουν πώς μπορούν να τους βοηθήσουν.

Ακόμη, οι καρκινοπαθείς δυσκολεύονται να μιλήσουν για τα συναισθήματα που τους προκάλεσε αυτή η διάγνωση, γιατί σκέφτονται πως δεν θέλουν να ανησυχήσουν περισσότερο τους κοντινούς σε αυτούς ανθρώπους.

 

Λειτουργεί Κατά Της Ασθένειας

 

Η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει συναισθηματικά ένα ασθενή που υποφέρει από καρκίνο. Μέσα σ΄ ένα θεραπευτικό πλαίσιο, ο ασθενής θα έχει την ευκαιρία να μοιραστεί τα συναισθήματα του δημιουργώντας μουσική που τον εκφράζει αλλά και ακούγοντας ήχους και μουσική που θα τον βοηθήσουν να ανακουφιστεί αλλά και να χαλαρώσει .

Ο θεραπευτής θα βοηθήσει τον ασθενή  να διαχειριστεί και να μοιραστεί τα συναισθήματά του έτσι ώστε να υπάρξει η συναισθηματική ανακούφιση.

Πολλές φορές μέσα από τη μουσικοθεραπεία τους δίνεται η ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργώντας.

Ο θεραπευτής τούς βοηθά να συνθέσουν, μαζί με τα λόγια που έχουν μοιραστεί με τον ίδιο τον θεραπευτή ένα τραγούδι που τους εκφράζει, ένα δικό τους τραγούδι που τους βοηθά να ανακουφιστούν.

Επίσης, αυτή η θεραπευτική σύνθεση βοηθά τον ασθενή να αισθανθεί δημιουργικός και σημαντικός, πως ακόμα μπορεί να συνεχίσει να κάνει και να δημιουργεί αυτά που θέλει παρόλο που έχει διαγνωστεί με καρκίνο.

Συχνά, οι ασθενείς με καρκίνο θέλουν να μοιραστούν αυτό το τραγούδι που έχουν γράψει με τους συγγενείς τους, έτσι μέσα στη θεραπεία τους δίνεται η ευκαιρία να το δημιουργήσουν και να το ηχογραφήσουν.

Όταν οι ασθενείς μοιράζονται αυτό το τραγούδι με τους συγγενείς τους, ανοίγονται κανάλια επικοινωνίας μεταξύ τους, βρίσκουν κατανόηση και συμπαράσταση από τους δικούς τους ανθρώπους και τον στενό τους κύκλο.

Οι φοβίες και οι ανασφάλειες αρχίζουν να μπαίνουν στην άκρη και τη θέση τους παίρνουν η ελπίδα και η θέληση για ζωή.

Επιπρόσθετα, μέσα από τη μουσικοθεραπεία μπορούν να ξαναβρούν την πνευματικότητά τους και τη δύναμη να παλέψουν για τη ζωή, βοηθώντας τον εαυτό τους με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τους δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουν συναισθήματα και ανησυχίες που ίσως δεν μπορούν να εκφράσουν με ένα δικό τους άτομο, αναπτύσσουν μια θεραπευτική σχέση και αυτό του υποβοηθά ώστε να μη φοβούνται να εκφράσουν  τις ανησυχίες τους.

Επίσης, μέσα από την ελεύθερη δημιουργία της μουσικής μπορούν να βρουν πνευματικές λύσεις χωρίς καν να το καταλάβουν, μπορούν να βρουν την ανακούφιση και την κατανόηση που χρειάζονται σε αυτή τη φάση της ζωής τους.

Αξίζει να πούμε ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει και σωματικά κάποιον που πάσχει από καρκίνο.

Σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τελικό στάδιο, η μουσικοθεραπεία μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από πόνους που τυχόν να έχουν.

Είτε παίζοντας μουσική μαζί με τον ασθενή είτε ο μουσικοθεραπευτής στον ασθενή, ο πόνος επικεντρώνεται και το μυαλό του ασθενή κατευθύνεται σε αυτό που ακούει ή που προσπαθεί να δημιουργήσει.

Έτσι του προσφέρεται ανακούφιση και ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να διαχειριστεί τον πόνο του.

 

Δίνει Ελπίδα

 

Θυμάμαι ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που είχα σε ένα νοσοκομείο με μια γυναίκα, η οποία ήταν σε τελικό στάδιο του καρκίνου. Σας τα παραθέτω αναλυτικά πιο κάτω:

Το προσωπικό με ενημέρωσε πως είναι λάτρης της μουσικής και ειδικά της κλασικής και πως θα της έκανε καλό αν μπορούσα να την δω έστω και για μια φορά. Πήγα στο δωμάτιό της, της εξήγησα ποια είμαι και τι θα κάναμε μαζί και εκείνη αμέσως ήταν πρόθυμη να δοκιμάσει.

Στην αρχή μου εκμυστηρεύτηκε πως δεν έχει καταλάβει τι είναι ακριβώς η μουσικοθεραπεία και της είπα θα καταλάβαινε στην πορεία.

Άρχισα με ένα τραγούδι καλωσορίσματος όπου την ρωτούσα πως ένιωθε και έτσι άρχισε να μοιράζεται μαζί μου τα συναισθήματα της για τη νόσο της και τους πόνους που είχε, αλλά και τα συναισθήματα για την όμορφη ζωή που πέρασε.

Εγώ προσπαθούσα να την συνοδεύσω με ήχους ανακουφιστικούς και γαλήνιους και μου έλεγε χαρακτηριστικά «αχ τι ωραία όλα αυτά που κάνεις για μένα». Μετά της έδωσα ένα μικρό κρουστό όργανο με ήχο του μοιάζει με τον ήχο της θάλασσας και τη βοήθησα να δημιουργήσει ήχους.

Κατόπιν, μου ανέφερε πως της αρέσει πολύ η κλασική μουσική και όταν της είπα ότι είμαι σοπράνο, αυτή ενθουσιάστηκε και μου ζήτησε, αν  μπορούσα να της τραγουδήσω κάτι από την όπερα Κάρμεν. Άρχισα να της τραγουδώ ένα κομμάτι πολύ γνωστό από την όπερα αυτή και πολύ χορευτικό.

Ήταν πολύ ενθουσιασμένη και άρχισε να κουνά τα χέρια της στο ρυθμό και σιγά- σιγά να τα ψηλώνει προς τα πάνω, κάτι το οποίο δεν είχε ξανακάνει πριν γιατί ήταν πολύ εξαντλημένο το σώμα της από τις χημειοθεραπείες.

Ήταν πάρα πολύ ενθουσιασμένη και με ευχαρίστησε για αυτή τη συνεδρία, με αποτέλεσμα να με καλέσει να ξαναπάω να τη δω.

Ήταν μια συνεδρία που σε κάνει να διαπιστώσεις, ότι η μουσική από μόνη της μπορεί να ανοίξει κανάλια επικοινωνίας με άτομα που σε βλέπουν ίσως και για πρώτη φορά.

Επίσης, δείχνει τον τρόπο τον οποίο η μουσικοθεραπεία μπορεί να είναι ανακουφιστική και βοηθητική και για τα άτομα εκείνα που είναι στο τελικό στάδιο της νόσου τους.

Πολλές έρευνες έχουν γίνει για την αποτελεσματικότητα της μουσικοθεραπείας στη διαχείριση της νόσου του καρκίνου, και έχουν δείξει ότι πάρα πολλά άτομα με καρκίνο έχουν παρουσιάσει βελτίωση σωματική και ψυχική περνώντας από προγράμματα μουσικοθεραπείας.

Υπάρχουν ομαδικά και ατομικά προγράμματα που είναι πάντα κατάλληλα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ασθενών.

Στο εξωτερικό δε, μουσικοθεραπευτές εργάζονται σε μεγάλες ογκολογικές πτέρυγες (για παιδιά και ενήλικες) προσφέροντας τις υπηρεσίες τους ως επαγγελματίες υγείας.

Μοιραστείτε το: