Καρκίνος και διατροφή – Πρακτικές συμβουλές για ογκολογικούς ασθενείς

Ο ρόλος της διατροφής στους ασθενείς με καρκίνο

Ο ρόλος της διατροφής κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου είναι πολύ σημαντικός. Ο οργανισμός των ογκολογικών ασθενών χρειάζεται περισσότερη πρωτεΐνη από το κανονικό για την αποκατάσταση και την αναδόμηση των υγιών ιστών, καθώς και για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Επιπρόσθετα απαιτούνται αρκετές θερμίδες για να διατηρηθεί η αυξημένη ζήτηση ενέργειας και να αποφευχθεί η απώλεια μυϊκής μάζας.

Οι στόχοι της διατροφικής διαχείρισης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι:

  • Να αποφευχθεί η απώλεια βάρους και μυϊκής μάζας
  • Να αντιμετωπιστεί η αδυναμία και η κόπωση
  • Να εξασφαλιστεί η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού
  • Να δοθεί η δυνατότητα στους ασθενείς να ανταπεξέλθουν στη θεραπεία και να έχουν καλύτερες πιθανότητες ανάρρωσης

 

Πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη της απώλειας βάρους

  • Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί για τρία μεγάλα γεύματα.
  • Φροντίστε να έχετε πάντα διαθέσιμα στο σπίτι τα αγαπημένα σας φαγητά. Θα διαπιστώσετε ότι με αυτό τον τρόπο, θα τρώτε πιο συχνά.
  • Προτιμήστε να καταναλώνετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στη αρχή του γεύματος, όταν η όρεξή σας είναι μεγαλύτερη. Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι τα όσπρια, η σόγια, το κοτόπουλο, το ψάρι, το κρέας, το γιαούρτι, τα αυγά και οι ξηροί καρποί.
  • Τρώτε όσο περισσότερο μπορείτε όταν πεινάτε.
  • Αν διαπιστώσετε ότι έχετε μεγαλύτερη όρεξη το πρωί ή το μεσημέρι, κάντε το πρωινό ή το μεσημεριανό σας το κύριο γεύμα της ημέρας αντίστοιχα.
  • Προτιμήστε να κάνετε μια βόλτα πριν από τα γεύματα, για να αυξήσετε την όρεξή σας.
  • Δοκιμάστε νέες συνταγές και προϊόντα.
  • Οργανώστε εξόδους στα αγαπημένα σας εστιατόρια.
  • Εάν η μυρωδιά κάποιου φαγητού σας ενοχλεί, δοκιμάστε να το καταναλώσετε κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Χρησιμοποιείτε διάφορα μπαχαρικά, για να δώσετε γεύση στα φαγητά σας.
  • Προσπαθήστε να τρώτε αργά και να απολαμβάνετε τα γεύματα σας σε ήσυχο περιβάλλον.
  • Αποφεύγετε το νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καθώς θα σας κάνει να αισθανθείτε κορεσμό πιο γρήγορα. Προτιμήστε να καταναλώνετε νερό ανάμεσα στα γεύματα.
  • Ενισχύστε τη θερμιδική σας πρόσληψη καταναλώνοντας ροφήματα όπως χυμοί φρούτων και γάλα και τροφές όπως το γιαούρτι, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Προσπαθήστε να ανεβαίνετε στη ζυγαριά καθημερινά και να καταγράφετε τυχόν απώλεια βάρους.

Πρακτικές συμβουλές για τον εμπλουτισμό τροφίμων και γευμάτων

Η ενεργειακή και θρεπτική ενίσχυση των τροφίμων είναι πολύ σημαντική για την αύξηση της θερμιδικής και πρωτεϊνικής πρόσληψης.

 

Για αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης:

  • Προσθέστε κρέμα γάλακτος, βουτύρου, μαργαρίνη και άλλες λιπαρές ύλες σε σούπες, κρέμες, λαχανικά, δημητριακά, ζυμαρικά κλπ.
  • Ενισχύστε τα ροφήματά σας με κρέμα γάλακτος ή συμπυκνωμένο γάλα.
  • Ενισχύστε τα αμυλούχα τρόφιμα όπως ψωμί και κράκερς χρησιμοποιώντας βούτυρο, φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου, ταχίνι, μαργαρίνη ή μαγιονέζα.
  • Προσθέστε μέλι, μαρμελάδα ή ζάχαρη σε ψωμί, δημητριακά πρωινού, κρέμα, επιδόρπια και ποτά.

Για αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης:

  • Προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας γάλα σε σκόνη, σε 500 ml πλήρες γάλα.
  • Προσθέστε γάλα σε σκόνη σε τρόφιμα και γεύματα όπως σούπες, κρέμες, σάλτσες, πίτες, ομελέτες, πουρέ πατάτας και μαγειρεμένα φαγητά.
  • Χρησιμοποιήστε άπαχο γάλα αντί για νερό όταν ετοιμάζετε διάφορα φαγητά, όπως σούπες, κρέμες κ.ά.
  • Προσθέστε τριμμένο τυρί σε σούπες, πουρέ πατάτας, σαλάτες, ομελέτες και μαγειρεμένα φαγητά.
  • Ο θερμιδικός και πρωτεϊνικός εμπλουτισμός μπορεί επίσης να επιτευχθεί με τη χρήση κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής μεμονωμένων συστατικών (συνήθως πρωτεϊνών ή υδατανθράκων), σε μορφή σκόνης ή ροφημάτων. Η χρήση των σκευασμάτων αυτών θα πρέπει να πραγματοποιείται με ιατρική και διατροφική παρακολούθηση, ώστε να σας δοθεί το κατάλληλο σκεύασμα ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Συμπερασματικά

Η άμεση διατροφική παρέμβαση, μέσω εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής, είναι εξαιρετικά σημαντική για τους ογκολογικούς ασθενείς, όσον αφορά την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά και τη βελτίωση της διατροφικής τους κατάστασης, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τη δράση της θεραπείας. Επιπρόσθετα, η προσπάθεια για επαρκή πρόσληψη τροφής ενδέχεται να βελτιώσει τη διάθεση αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

 

Πρόσφατα άρθρα