Οσφυαλγία

Ετυμολογικά η λέξη οσφυαλγία προέρχεται από τις λέξεις οσφύς (μέση) και άλγος (πόνος). Εσφαλμένα θεωρείται και αναφέρεται συχνά ως πάθηση, καθώς επιστημονικά είναι σύμπτωμα που αφορά κάθε πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί. Η συχνότητα και η καθολικότητα με την οποία εμφανίζεται το σύμπτωμα της οσφυαλγίας είναι πολύ μεγάλη, καθώς σε μελέτες που διεξάχθηκαν υπολογίστηκε ότι ένα ποσοστό της τάξης του 65-80 % του γενικού πληθυσμού θα παρουσιάσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο οσφυαλγίας στη ζωή του.

Μοιραστείτε το:

Όσον αφορά τα αίτια που προκαλούν την οσφυαλγία, όπως και σε πολλά άλλα συμπτώματα, αυτά ποικίλουν και διαφοροποιούνται από πάσχοντα σε πάσχοντα. Ως συνηθέστερα όμως θεωρούνται ο τραυματισμός της μέσης, η χρόνια ή απότομη καταπόνηση μυών και συνδέσμων που στηρίζουν την σπονδυλική στήλη ή η δισκοπάθεια (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου). Σε ένα μικρό ποσοστό, περίπου 10% των περιπτώσεων, η οσφυαλγία μπορεί να προέρχεται και από διάφορες άλλες παθήσεις, όπως σπονδυλαρθρίτιδες, οστεοπόρωση, ψυχιατρικές παθήσεις κ.α.

Aίτια

Παράγοντες

Πέρα από τα αίτια, υπάρχουν πολλοί διαπιστωμένοι επιμέρους παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της οσφυαλγίας. Όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, το υπερβολικό σωματικό βάρος και η κακή στάση του σώματος συντείνουν στην εμφάνιση προβλημάτων στην περιοχή της μέσης. Η αποφυγή λοιπόν των πιο πάνω επιβλαβών συνηθειών, που χαρακτηρίζουν το άτομο του 21ου αιώνα, μειώνουν σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες παρουσίας πόνου στην περιοχή της μέσης.

Παράλληλα, άλλα τυχαία περιστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση του συμπτώματος. Για παράδειγμα, η οσφυαλγία μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά μετά από μία απότομη κίνηση ή εξαιτίας ενός λανθασμένου τρόπου ανύψωσης βάρους, που θα τραυματίσει τη μέση. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σταδιακά, ως ήπιος πόνος στην αρχή που χειροτερεύει όμως με το πέρασμα του χρόνου, όταν το άτομο μένει όρθιο για πολλή ώρα ή καθισμένο στην ίδια στάση.

Με κριτήριο τη χρονική της διάρκεια, η οσφυαλγία μπορεί να διαχωριστεί σε τρεις κατηγορίες:

  • Οξεία οσφυαλγία με διάρκεια μικρότερη από 6 εβδομάδες
  • Υποξεία οσφυαλγία με διάρκεια από 6 -12 εβδομάδες
  • Χρόνια οσφυαλγία με διάρκεια μεγαλύτερη από 12 εβδομάδες

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο πολύ δυνατός πόνος εντοπίζεται στην περιοχή γύρω από τη μέση, αλλά κάποιες φορές μπορεί να εκτείνεται στα κάτω άκρα με συνοδεία μουδιασμάτων.

Διάγνωση

Η σωστή, άμεση και αποτελεσματική διάγνωση γίνεται μετά από πολύ καλή φυσική εξέταση του ασθενούς και σίγουρα με συνοδεία απλών ακτινογραφιών της οσφυϊκής μοίρας. Στις περισσότερες φορές ο γιατρός θα συστήσει και θα ζητήσει επιπλέον αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Σε σπάνιες περιπτώσεις και ανάλογα με την οξύτητα του πόνου μπορεί να ζητηθεί σπινθηρογράφημα, ηλεκτρομυογράφημα των κάτω άκρων, αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις.

Θεραπεία

  • Αναλγητικά φάρμακα
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Μυοχαλαρωτικά φάρμακα
  • Φυσικοθεραπεία
  • Τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης και τοπικού αναισθητικού.
  • Επισκληρίδιες εγχύσεις
  • Παρασπονδυλικές εγχύσεις
  • Χειρουργική θεραπεία
Μοιραστείτε το: