Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου

Ορισμός

Τα μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου (trigger points) είναι ευαίσθητα σημεία στο σώμα, στα οποία παρουσιάζεται φλεγμονή που συνοδεύεται από μυϊκούς σπασμούς. Συνήθως, τα σημεία αυτά εντοπίζονται στο πάνω μέρος της πλάτης και στους ώμους, παρόλο που σε κάποιους ασθενείς εντοπίζονται και στο κάτω μέρος της πλάτης ή στους μύες των άκρων.

Μοιραστείτε το:

Τα σημεία πυροδότησης πόνου αναπτύσσονται συνήθως μετά από επανειλημμένους μικροτραυματισμούς ή έντονα τραυματικά γεγονότα.

Συμπτώματα

Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στη λήψη λεπτομερούς ιστορικού από τον γιατρό, ενώ στη πορεία ψηλαφίζει την περιοχή όπου παρουσιάζεται ο πόνος, με σκοπό τον εντοπισμό κόμβων στους μύες και αναπαραγωγή τον πόνου για επιβεβαίωση από τον ασθενή.

Γενικότερα, οι ασθενείς με σημεία πυροδότησης πόνου παρουσιάζουν συνήθως τοπικό, επίμονο πόνο που συχνά περιορίζει την κίνηση των επηρεαζόμενων μυών. Πολλές φορές, τα σημεία πυροδότησης είναι συνοδά χρόνιων μυοσκελετικών διαταραχών, όπως:

  • Πόνος στον αυχένα
  • Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης
  • Ινομυαλγία
  • Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου
  • Πονοκέφαλοι
  • Διαταραχές κροταφογναθικής άρθρωσης

Κατηγορίες

Εδώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα σημεία πυροδότησης πόνου διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Τα ενεργά σημεία πυροδότησης, τα οποία προκαλούν πόνο σε κατάσταση ηρεμίας, ενώ όταν πιεστούν, ο πόνος αντανακλά σε κοντινές περιοχές και ο ασθενής αισθάνεται αυτό τον πόνο να εξαπλώνεται.
  • Τα λανθάνοντα σημεία πυροδότησης πόνου, τα οποία δεν προκαλούν άμεσο πόνο, αλλά περιορίζουν την κίνηση των μυών και προκαλούν αδυναμία σε αυτούς.

Θεραπευτικές Επιλογές

Ενέσεις στα σημεία πυροδότησης πόνου

Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική τεχνική, κατά την οποία γίνεται έγχυση φαρμάκων απευθείας στο σημείο πυροδότησης, με στόχο την απενεργοποίηση του σημείου και την ανακούφιση από τον πόνο. Ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενούς στην τεχνική αυτή, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μία ή πολλαπλές θεραπευτικές συναντήσεις για ενέσεις στα σημεία πυροδότησης πόνου.

 

Χρήση Botox για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων

Όπως προαναφέρθηκε, τα σημεία πυροδότησης πόνου σχετίζονται συχνά με πονοκεφάλους. Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση Botox (βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α) επιφέρει ανακούφιση από τους πονοκεφάλους. Η παρατήρηση αυτή έγινε αντικείμενο ερευνών, από τις οποίες προκύπτει ότι το Botox μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση διαφόρων ειδών πονοκεφάλου, όπως είναι ορισμένοι τύποι ημικρανίας, η κεφαλαλγία τάσης (απλός πονοκέφαλος) και ο χρόνιος επίμονος πονοκέφαλος.

Μοιραστείτε το: