Διαβητική Νευροπάθεια

Ορισμός

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ως αποτέλεσμα μειωμένης παραγωγής ινσουλίνης ή αντίστασης του σώματος στην ινσουλίνη. Στην Κύπρο, το 10.3% περίπου του πληθυσμού υποφέρει από αυτή την πάθηση.

Μια συχνή αλλά μακροπρόθεσμη επιπλοκή του διαβήτη, η οποία επηρεάζει σχεδόν το 50% των διαβητικών ασθενών, είναι η περιφερική διαβητική νευροπάθεια. Πρόκειται για βλάβη κυρίως των κάτω άκρων, αλλά πολλές φορές επηρεάζονται τα άνω άκρα του σώματος.

Μοιραστείτε το:

Η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για αρκετό καιρό, ειδικά στα πρώτα χρόνια εμφάνισης του ΣΔ. Όταν ξεκινήσουν όμως να παρουσιάζονται συμπτώματα, συνήθως εξελίσσονται ραγδαία.

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η απώλεια αίσθησης που προκαλεί ευαλωτότητα σε δερματικά έλκη συνήθως στα πέλματα και μετά η συμπτωματολογία επεκτείνεται προς τα άνω. Άλλα συμπτώματα είναι το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα στα άκρα, ο καύσος, ενώ κάποιοι ασθενείς αναφέρουν ξαφνικό και έντονο πόνο.

Συμπτώματα

Αίτια Διαβητικής Νευροπάθειας

Κύριο αίτιο της διαβητικής νευροπάθειας είναι η μακροχρόνια έκθεση των περιφερικών νεύρων σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης, η οποία προκαλεί βλάβη στα νεύρα. Παράλληλα, η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία ελαττώνει την παροχή θρεπτικών ουσιών στα νευρικά κύτταρα, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στη βλάβη των νεύρων. Επιπλέον, χρόνιες φλεγμονές που ενδεχομένως να προκλήθηκαν από διάφορους παράγοντες, συμβάλλουν επίσης στη βλάβη των νευρών και στην εμφάνιση περιφερικής διαβητικής νευροπάθειας.

Παρόλο που όλοι οι διαβητικοί ασθενείς είναι ευπαθείς στη διαβητική νευροπάθεια, η φροντίδα της υγείας και ο αυστηρός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

Θεραπευτικές Επιλογές

Συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία

  • Αντικαταθλιπτικά
  • Αντιεπιληπτικά
  • Οποιοειδή
  • Δερματικό Επίθεμα Λιδοκαΐνης 5% (Versatis)
  • Eπίθεμα καψαϊκίνης 8% (Qutenza)

 

Επεμβατική θεραπεία

Σε περιπτώσεις όπου η συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία είτε δεν έχει αποτέλεσμα είτε επιφέρει σοβαρές, μη ανεκτές ανεπιθύμητες παρενέργειες, ενδείκνυται η δοκιμαστική διέγερση νωτιαίου μυελού. Εάν ο ασθενής αισθανθεί ανακούφιση πάνω από 50% κατά τη δοκιμαστική περίοδο, τότε ακολουθεί η οριστική εμφύτευση του συστήματος νευροδιέγερσης.

Αυτοφροντίδα

Για την αποτελεσματική διαχείριση της περιφερικής διαβητικής νευροπάθειας είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος στα ιατρεία πόνου, καθώς και η σωστή αυτοφροντίδα του ασθενούς στο σπίτι. Ο γιατρός του ασθενούς θα πρέπει να παρακολουθεί τις θεραπείες και την πρόοδό του κάθε 4-6 εβδομάδες και να προβαίνει στις απαραίτητες προσαρμογές στη θεραπεία.

Η σωστή και επιτυχής θεραπεία της ίδιας της πάθησης του σακχαρώδη διαβήτη, με αυστηρό έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την πρόληψη όσο και για την καθυστέρηση της έναρξης των συμπτωμάτων της διαβητικής νευροπάθειας.

Οι διακυμάνσεις της γλυκόζης μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση των επηρεαζόμενων νεύρων, προκαλώντας περαιτέρω βλάβη και πόνο.

Όσον αφορά τη διαχείριση του πόνου, υπάρχουν αρκετές επιλογές. Για ήπιο πόνο, τα άνετα, χαλαρά ρούχα, τα κατάλληλα παπούτσια με επιπλέον στήριξη και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον πόνο, μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση.

Εναλλακτικές θεραπείες

Για ασθενείς που αναζητούν εναλλακτικές επιλογές για θεραπεία και διαχείριση του πόνου, ο βελονισμός και τα συμπληρώματα βιταμινών μπορούν να βοηθήσουν. Οι τεχνικές αυτές χρησιμοποιούνται σε μακροχρόνιες θεραπείες για τη διαχείριση του πόνου και παράλληλα μπορούν να ωφελήσουν ασθενείς που αναζητούν θεραπευτικές επιλογές χωρίς φάρμακα.

Μοιραστείτε το: