Τοποθέτηση Μόνιμων Αντλιών Πόνου

Ενδορραχιαία έγχυσης φαρμάκων με εμφυτεύσιμη αντλία

Η ενδορραχιαία χορήγηση φαρμάκου μέσω “αντλίας πόνου” είναι μέθοδος χορήγησης φαρμάκων απευθείας στο νωτιαίο μυελό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καρκινικό αλλά και μη καρκινικό πόνο.

 

Η Αντλία

Η αντλία είναι μια στρογγυλή μεταλλική συσκευή που εμφυτεύεται υποδορίως στη κοιλιά του ασθενή (κάτω από το δέρμα) χειρουργικά. Ένας μικρός πλαστικός σωλήνας (καθετήρας) τοποθετείται στον ενδορραχιαίο χώρο της σπονδυλικής στήλης και συνδέεται με την αντλία δηλαδή την δεξαμενή που περιέχει τα φάρμακα.

Η αντλία είναι προγραμματισμένη να απελευθερώνει αργά τη φαρμακευτική αγωγή σε μια χρονική περίοδο (0.5 ml/μέρα ή 1 ml/μέρα). Υπάρχουν ηλεκτρονικές αντλίες που μπορούν να προγραμματιστούν για να απελευθερώνουν ποσότητες φαρμάκων με μεταβαλλόμενο ρυθμό, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή.

Όταν η δεξαμενή αδειάσει, ο γιατρός συμπληρώνει την αντλία εισάγοντας μια βελόνα εντός της θύρας πλήρωσης πάνω από τη δεξαμενή.

Μοιραστείτε το:

Ασθενείς στους οποίους:

  • Οι συντηρητικές θεραπείες απέτυχαν
  • Δεν υπάρχει όφελος από πρόσθετη χειρουργική επέμβαση
  • Υπάρχει εξάρτηση από τα φάρμακα για τον πόνο
  • Δεν υπάρχει αλλεργία στα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν στην αντλία
  • Υπάρχει θετική ανταπόκριση με δοκιμαστική δόση

Ποιος ασθενής είναι υποψήφιος;

Ενδείξεις τοποθέτησης μόνιμης αντλίας για την διαχείριση χρόνιου πόνου:

  • Καρκινικός πόνος (Cancer Pain)
  • Αποτυχημένα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης (Failed back surgery syndrome)
  • Reflex sympathetic dystrophy (προοδευτική ασθένεια του νευρικού συστήματος στην οποία οι ασθενείς αισθάνονται σταθερό χρόνιο πόνο)
  • Καυσαλγία (πόνος που προκαλείται από την κάκωση του περιφερικού νεύρου)
  • Αραχνοειδίτιδα (οδυνηρή φλεγμονή και ουλές των μηνιγγών [προστατευτικά στρώματα] των νωτιαίων νεύρων)
  • Χρόνια παγκρεατίτιδα

Διαδικασία τοποθέτησης της αντλίας

Πραγματοποιείται εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο και προετοιμασία του για το χειρουργείο. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και καταστολή ή με γενική αναισθησία αν το επιθυμεί ο ασθενής.

Υπό συνθήκες χειρουργικής αντισηψίας παρακεντούμε με λεπτή βελόνη ο ενδορραχιαίος χώρος και προωθείται ο ειδικός καθετήρας. Εν συνεχεία στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα διενεργείται μία θήκη υποδορίως όπου και εμφυτεύεται η ειδική αντλία. Ο καθετήρας συνδέεται με την αντλία μετά την δημιουργία ενός υποδόριου τούνελ.

Μετά το πέρας της επέμβασης ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο 2-3 μέρες για παρακολούθηση. Συνιστάται αποφυγή των δραστηριοτήτων (οδήγηση, ανύψωση βάρους κ.α) για διάστημα 6 έως 8 εβδομάδων.

 

Πιθανές Επιπλοκές:

  • Πονοκέφαλοι
  • Λοίμωξη
  • Αιμορραγία
  • Μετακίνηση ή απόφραξη του καθετήρα

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τα φάρμακα περιλαμβάνουν: αναπνευστική καταστολή, συσπάσεις, μυϊκούς σπασμούς, κατακράτηση ούρων, δυσκοιλιότητα, ναυτία, έμετο, ζάλη, άγχος, κατάθλιψη και οίδημα.

Λόγοι για την αφαίρεση της συσκευής περιλαμβάνουν λοίμωξη, αποτυχία ανακούφισης του πόνου και κακή χρήση του ασθενούς.

Ζώντας με μια ενδορραχιαία αντλία

Στόχος είναι ο καλύτερος έλεγχος του πόνου, με τις ελάχιστες παρενέργειες και η προσφορά ποιότητας ζωής στον ασθενή. Θα πρέπει να ενημερώνεται ο γιατρός εάν παρουσιαστούν ασυνήθιστα συμπτώματα. Η αντλία δεν επηρεάζει και δεν επηρεάζεται από άλλες συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, μικροκύματα, πόρτες ασφαλείας και είναι συμβατή με MRI. Πάντοτε θα πρέπει ο ασθενής να φέρει την κάρτα αναγνώρισης εμφυτευμένων συσκευών καθώς η συσκευή εντοπίζεται στις πύλες ασφαλείας των αεροδρομίων αλλά και την κάρτα πληροφοριών έκτακτης ανάγκης .

Πηγές

  1. Winkelmuller Μ, Winkelmuller W. Μακροπρόθεσμες επιδράσεις της συνεχούς ενδορραχιαίας θεραπείας με οπιοειδή σε χρόνιο πόνο μη-κακοήθους αιτιολογίας. J Neurosurg 85: 458-467, 1996.
  2. Coffey RJ, Cahill D, Steers W. Ενδοθηλιακό μπακλοφένιο για αδύνατη σπαστικότητα της σπονδυλικής προέλευσης: αποτελέσματα μιας μακροχρόνιας πολυκεντρικής μελέτης. J Neurosurg 78: 226-232,1993.
Μοιραστείτε το: